Meny
carrots-673184_1920

Morötter på många sätt

I veckans låda hittar du bland annat morötter från Marcello’s Farm i norra Skåne.

Finns det egentligen någon mer flexibel grönsak än moroten? Koka den eller baka i ugnen så kommer den fina sötman fram lite extra. Och faktiskt även nyttigheterna. Det som ger moroten dess färg är ämnen som kallas karotenoider. De är förstadier till vitamin A, som vi behöver för bland annat synen ska fungera. Ämnena blir mer tillgängliga när moroten tillagas.Extra bra är det om moroten får en skjuts av olja eller smör vid tillagningen. Vitamin A är fettlösligt och därför tas karotenoiderna upp bättre i kombination med fett.

Men visst är moroten fin att äta bara som den är. I stavar eller riven i en coleslaw till exempel. Men prova även att pickla hyvlad morot i en mild vinägerlag. Skala morötterna, hyvla sedan vidare med potatisskalaren till långa remsor. Lägg remsorna i en glasburk. Koka upp en lag på 1 del äppelcidervinäger, 2 delar socker och 3 delar vatten. När sockret löst sig så häll den varma lagen över morötterna, se till så att det täcker. Sätt på locket. Morötterna är klara redan efter någon dag men håller länge i kylen. Smaksätt gärna med en strimlad chili, lite tunt skivad ingefära eller några lagerblad.