Råvaruskolan
I Råvaruskolan hittar du allt du behöver veta om våra grönsaker och frukter; var de har sitt ursprung, hur de bäst förvaras och när, hur och tillsammans med vad de är som godast
A
-
Ananas
De sydamerikanska portugiserna tyckte ananasen doftade så...
Läs mer -
Apelsin
Ordet apelsin kommer av orden ”äpple” och ”Kina”...
Läs mer -
Aprikos
Tillhör liksom persika och plommon stenfrukterna. Den...
Läs mer -
Aubergine
Den mörkvioletta auberginen är den som är allra vanligast hos oss, men den finns i en mängd färger och former.
Läs mer -
Avokado
Avokadon har använts i kosthållet i Mexiko i 8 000 år...
Läs mer
B
-
Banan
Från Sydostasien tros bananen, en av våra äldsta...
Läs mer -
Blekselleri/Stjälkselleri
Bleksellerin som också kallas stjälkselleri och
Läs mer -
Blodapelsin
Apelsin betyder ”äpple från Kina” och blodapelsinen...
Läs mer -
Blomkål
Blomkål är framförädlad ur broccolin. Den nämns under...
Läs mer -
Bondböna
Bondbönan som tros härstamma från medelhavsområdet har...
Läs mer -
Broccoli
Broccolin togs fram under 200-talet e.Kr. Den fanns i...
Läs mer -
Brysselkål
Att brysselkål även bär namnet rosenkål, är inte så...
Läs mer -
Brytböna
”Haricots verts” sade man alltid för några år sedan...
Läs mer
G
-
Granatäpple
Granatäppelträden sägs ha sitt ursprung i Asien men...
Läs mer -
Grapefrukt
Grapefrukten tillhör de yngsta av våra citrusfrukter. Man...
Läs mer -
Grönkål
Grönkål är antagligen den äldsta kålsort vi har. Den...
Läs mer -
Gul lök
Lök har sitt ursprung i sydvästra Asien. Den har odlats...
Läs mer -
Gurka
Gurkan kommer från Indien eller Thailand, och har odlats...
Läs mer
K
-
Kaktusfikon
Fikonkaktusen är en växt som kan bli upp till 6 meter...
Läs mer -
Kinakål/Salladskål
Kinakålen – har som namnet antyder – odlats mycket...
Läs mer -
Kiwi
Kinesiskt krusbär kallas också kiwin som kom till Sverige...
Läs mer -
Klementin
Den algeriske prästen Pierre Cléments framgångsrika...
Läs mer -
Kronärtskocka
Varifrån kronärtskockan kommer är inte riktigt klarlagt...
Läs mer -
Kryddkrasse
Kryddkrassen kallas också smörgåskrasse och
Läs mer -
Kålrabbi
Det är den uppsvällda stjälken vi äter av kålrabbin...
Läs mer -
Kålrot
Kålrot heter på engelska ”swede” och har ansetts vara...
Läs mer
M
-
Majrova
Rovan är en av de äldsta odlade rotfrukter vi har i...
Läs mer -
Majs
Majsen har sitt ursprung i de peruanska Anderna. Idag odlas...
Läs mer -
Mandarin
När du skalar en mandarin kan du känna den starka...
Läs mer -
Mango
Det stora mangoträdet är ett av tropikernas viktigaste...
Läs mer -
Mangold
Mangold är faktiskt en släkting till rödbetan, men bladen...
Läs mer -
Melon
Numera finns det många olika typer av meloner att få tag...
Läs mer -
Morot
Moroten kommer ursprungligen från Afghanistan och var från...
Läs mer
P
-
Pak choy
Under 1980-talet gjorde pak choy entré i europeiska...
Läs mer -
Palmkål/Svartkål
Palmkål kallas också för svartkål och båda namnen...
Läs mer -
Palsternacka
Palsternackan är selekterad från vildpalsternackan och...
Läs mer -
Paprika
En av de första växterna som började odlas i Sydamerika...
Läs mer -
Pepparrot
Pepparrot är rik på viatmin C och har klarat mången...
Läs mer -
Persika
Persikan tillhör våra vanligaste stenfrukter. Merparten av...
Läs mer -
Persilja
Persiljan kommer från södra Europa och har länge...
Läs mer -
Potatis
Att potatisen är släkt med paprikan, tomaten, auberginen...
Läs mer -
Pumpa
Pumpa tillhör gurkfamiljen och kommer, liksom squash, från...
Läs mer -
Purjolök
Purjolöken kom med romarna till Storbritannien där den...
Läs mer -
Päron
Päron mognar färdigt när de plockats. Lägg dem först...
Läs mer
R
-
Radicchio
Radicchio kallas också för rosensallat och rossisallat och...
Läs mer -
Ramiro
Ramiro är en avlång spetsig paprikasort som finns i en...
Läs mer -
Romanesco
Den vackra romanescon med sina toppiga buketter kallas...
Läs mer -
Rotpersilja/Persiljerot
Rotpersilja, eller persiljerot, är en förädling av vanlig...
Läs mer -
Rotselleri
Rotsellerin dyker upp under 1500-talet som en utveckling av...
Läs mer -
Rucola
Senapskål står det ibland på fröpåsarna, för det är...
Läs mer -
Rädisa
En av de första grönsaker som började odlas av
Läs mer -
Rödbeta
Rödbetan kommer ur mangolden som kommer ur strandbetan. Den...
Läs mer -
Rödkål
Rödkålen är precis som vitkålen ett slags huvudkål, de...
Läs mer -
Rödlök
Rödlöken har mildare smak än sitt gula syskon, och kan...
Läs mer
S
-
Salladslök
Kallas ibland piplök men heter spring onion på engelska...
Läs mer -
Sallat
Det odlas hundratals olika sorters sallat runtom i världen...
Läs mer -
Savojkål
Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till...
Läs mer -
Schalottenlök
Löken som hör till liljornas familj kommer ursprungligen...
Läs mer -
Skärböna
Skärbönan är intensivare i smaken än brytbönan och...
Läs mer -
Sparris
Grön och vit sparris är från början samma sak men den...
Läs mer -
Spenat
Spenat hör till de många bladgrönsaker som är rika på...
Läs mer -
Spetskål
Det är framför allt formen som skiljer spetskål från...
Läs mer -
Sugar snaps
Sugar snaps är – i flera bemärkelser – en väldigt...
Läs mer -
Svartrot
Svartrot är en korgblommig växt och släkt med maskrosen...
Läs mer -
Sötpotatis
Trots namnet är sötpotatisen - eller babat som den också...
Läs mer
V
-
Vattenkrasse
Vattenkrassen är lite pepprig i smaken, om än mildare än...
Läs mer -
Vaxböna
Vaxbönan är helt enkelt en grön böna som saknar pigment...
Läs mer -
Vindruva
Arkeologiska fynd har visat att man ända sedan yngre...
Läs mer -
Vitkål
Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till...
Läs mer -
Vitlök
Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul...
Läs mer