Timjan
Timjan är en örtkrydda som existerar i ett antal olika varianter; backtimjan, stortimjan och vanlig trädgårdstimjan för att nämna några. De varierar i aromrikedom från sort till sort.
Timjan kommer ursprungligen från medelhavstrakten men förekommer också i Asien, och passar att använda i många typer av rätter – gärna till grillad fisk, eller i lag med ugnsbakade rotfrukter. Man kan även koka te på örten som har rykte om sig att kunna lindra muskelvärk, öka blodcirkulationen och till och med inge mod. Citron- respektive apelsintimjan är hybridvarianter som anses ha uppkommit på naturlig väg.
Förvaring
Förvara timjankvistar i lite fuktat hushållspapper i kylskåpet och timjan i kruka i rumstemperatur. Bladen kan också torkas och frysas eller konserveras i olja eller vinäger.
Säsong
I Sverige skördas ekologisk timjan under hela sommaren.
Passar med
Timjan passar med det mesta. Ger fylligare smak till soppor, grytor, buljonger, marinader och såser.
7 recept med Timjan
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.