Meny

Varför Ekolådan?

Ekolådans mål är enkelt. Vi vill ge människor tillgång till goda ekologiska grönsaker och frukter av högsta kvalitet och samtidigt stödja odlarna i deras arbete. Genom att dela med oss av allt vi vet om deras råvaror, engagemang och förutsättningar hoppas vi också kunna minska avståndet mellan de som odlar och dig som lagar och äter deras grönsaker och frukter.

Ekolådan är 100 procent ekologisk

Allt i våra lådor och hela sortimentet av tilläggsvaror (runt 500 stycken) är 100 procent ekologiskt. Självfallet är vi som företag och samtliga våra leverantörer ekologiskt certifierade.

Ekolådan drivs av en stiftelse utan vinstintresse

Ekolådan drivs av Stiftelsen Biodynamiska Produkter i Järna och har därmed inga privata ägare med vinstintressen. Istället går stiftelsens vinst till vidareutveckling av verksamheten. Det kan handla om allt från att ta Ekolådan vidare, rädda Sveriges äldsta och största ekologiska fruktodling, stötta småbönder i Latinamerika som levererar bananer eller kaffe till oss – eller att stödja forskning och utbildning kring ekologisk odling.

Vi jobbar tätt ihop med våra odlare

Stiftelsen Biodynamiska Produkter, som grundades 1974, räknas som en av pionjärerna inom handel med ekologiska livsmedel i Sverige. Med åren har vi skapat många kontakter och starka band med odlare och grossister såväl i Sverige som Europa och övriga världen. Tack vare dem kan vi erbjuda människor runt om i landet ett brett sortiment av råvaror och produkter.

För oss är det viktigt att de vi samarbetar med delar våra värderingar. Det handlar främst om viljan att använda odlingsplatsens resurser optimalt. Att de människor som brukar jorden strävar efter att använda den på ett sätt som stärker naturen, snarare än utnyttjar den.

Vi har ett mycket nära samarbete med våra odlare som vi i många fall arbetat tillsammans med i årtionden. Rent konkret innebär det bland annat att vi varje år träffas, tillsammans tittar på våra prognoser och planerar för kommande säsong. På så sätt kan odlarna vara säkra på att deras grönsaker och frukter blir sålda. Det ger dem en säkerhet och en möjlighet att koncentrera sig på själva odlandet.

Under svensk säsong lägger vi självfallet så mycket svenskodlat i lådorna som vi någonsin kan. Men många frukter och vissa grönsaker kommer av förklarliga skäl från sydligare breddgrader. Och oavsett om våra odlare är verksamma i Europa eller på andra kontinenter har de alla sitt stora engagemang för odling och miljö gemensamt med oss.

Mer än frukt och grönsaker …

Ekolådan har sedan starten 2003 haft råvarorna i fokus och det är tack vare dem och deras fantastiska kvalitet som många kunder är oss trogna år efter år. Men som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till din dörr. Du får även tillgång till ett stort urval av andra ekologiska varor som valts ut med samma omsorg, så som kaffe, pasta, juicer och ägg.

… och massor av kunskap på köpet

Med varje låda följer ett veckobrev. Förutom recept och tips på hur ditt lådinnehåll kan tillagas innehåller det spännande artiklar om ekologi och odling, men också om hållbarhet i ett vidare begrepp; design, teknik, politik, mat förstås, och mycket annat. I det digitala veckobrevet namnger vi också odlarna som bidragit till innehållet i just den veckans lådor.

Skulle du stå helt utan idéer i köket har vi en välfylld receptbank här på hemsidan. Hur grönsakerna och frukterna ser ut, hur de ska förvaras, när de är i säsong och annan fakta hittar du i Råvaruskolan. Vi är övertygade om att ju mer människor vet om råvarorna, desto roligare blir det att laga mat.

Vi är kända för vår personliga service

Efter att våra odlare valt ut sina produkter åt oss plockar våra kunniga packare omsorgsfullt ut de enskilda frukt- och grönsaksexemplar som hamnar i lådorna. Vi har också egna chaufförer som kör ut lådorna efter så miljöeffektiva rutter som möjligt. Chaufförerna ringer alltid på för att personligen kunna överlämna lådan, är du hemma och kan ta emot den är det extra roligt. Utöver det hjälper vår kundtjänst dig med de frågor du kan tänkas ha kring leveranser, betalningar, lådinnehåll – och allt där emellan.

Ekolådan var först ut

Stiftelsen Biodynamiska Produkter grundades 1974 och började sin verksamhet som en ekologisk och biodynamisk grossist, en verksamhet som bedrivs än idag med försäljning till butik, storkök, skolor, inköpsföreningar med mera.

Runt millenieskiftet hade många små och mellanstora odlare det tufft och sökte nya vägar för att nå konsumenterna, vars vanor å sin sida hade förändrats. Tid hade för allt fler blivit en bristvara, tid både för att handla mat och för att laga den. Försäljningen av halvfabrikat och färdigmat ökade och människor hade kommit allt längre ifrån dem som stod bakom råvarorna. Vi visste väldigt lite om vad vi åt, var maten kom ifrån och hur den tagits fram. Det fick en längtan efter äkthet och närhet – och en helt ny rörelse att växa fram, såväl ute i världen som här hemma.

Det gällde att tänka nytt. Att göra det möjligt att prenumerera på ekologiska grönsaker och frukter kanske kunde vara en väg att gå. På så sätt skulle människor ges möjlighet att handla bra mat nästan direkt från odlarna. Den 9 oktober 2003 sjösattes så Ekolådan. Sedan dess har många livsmedelsaktörer följt vårt exempel vad gäller näthandel och hemleverans av mat.

Förhoppningar om framtiden

Att kunna erbjuda de finaste råvarorna, stödja våra odlare och därmed hjälpa till att säkra att människor även i framtiden ska kunna njuta av frisk mat är en viktig uppgift som vi på Ekolådan tar på största allvar. Vi är övertygade om att dagens och framtidens odling bör ske utan att vare sig råvarorna, naturen eller vi människor belastas av kemikalier. Vi är också övertygade om att världen behöver fler odlare och bönder. Engagerade människor som samarbetar med naturen, inte bekämpar den. Och som steg för steg bygger upp något som ska hålla i längden.