Meny

Jordärtskockssoppa med bakade äpplen och timjan

4 PORTIONER

4 äpplen
400 g jordärtskocka, i mindre bitar
2 gula lökar, i bitar
1 vitlöksklyfta, grovt hackad
smör
4–5 timjankvistar
1 liter mjölk
salt

Sätt ugnen på 80°.

Baka äpplen mjuka under folie i ugnen i ca 2 timmar.

Fräs hastigt jordärtskockor, lök och vitlök i smör tillsammans med timjan i en kastrull. Häll i mjölk och låt sjuda 30 minuter. Lyft upp timjan­kvistarna, mixa slätt och smaksätt med salt.

Skär äpplena i klyftor och servera till soppan. Gott med en bit stekt fläsk till.

Recept: Mauritz Larsson

Tips äpple, jordärtskocka & timjan

Grönt

Äpple

Man vet inte säkert varifrån äpplet ursprungligen kommer, men de ca 1000 sorter som finns i dag, odlas på många...