Meny

Puré på halmbakat äpple och palsternacka med grönkål och rimmat fläsk

2–4 PORTIONER

400 g palsternacka
4 äpplen
50 g halm (som till kaninburen)
50 g smör
salt och peppar
200 g rimmat fläsk, strimlat
300 g grönkål, mycket fint strimlad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk olivolja
1 dl vatten
saft av 1/2 citron

Sätt ugnen på 175°.

Lägg palsternackor och äpplen hela i en gryta tillsammans med halm och smör. Sätt på ett lock eller täck med folie. Ställ in i ugnen tills allt är ordentligt mjukt, ca 2 timmar.

Passera palsternackorna och äpplena genom en finmaskig sil. Tillsätt vätska från grytan och smaksätt med salt och peppar.

Stek fläsket i en torr stekpanna. Häll av fettet och tillsätt grönkål, vitlök och olivolja. Häll i vatten, täck med lock och låt kålen koka mjuk, ca 10 minuter. Lyft av locket och låt vätskan koka in. Smaksätt med citron och nymald peppar. Servera som en soppa med fläsk- och kålblandningen strödd över.

Recept: Petter Nilsson

Tips äpple, grönkål & palsternacka

Grönt

Äpple

Man vet inte säkert varifrån äpplet ursprungligen kommer, men de ca 1000 sorter som finns i dag, odlas på många...