Meny

Äppelkompott med vanilj

4 PORTIONER

ca 1 kg (6–7 st) äpplen
1/2 vaniljstång
8 dl vatten
saft av 1/2 pressad citron
1 dl strösocker
ca 3 msk potatismjöl utrört i 3 msk kallt vatten

Koka sakta upp äppelbitarna med vattnet, vaniljen, den pressade citronsaften och sockret. När äppelbitarna börjar mosa sig är det dags att ta bort kastrullen från spisen. Vispa ner potatismjölet utrört i lite kallt vatten och ringla ner detta i kastrullen. Låt kompotten sedan sjuda upp som hastigast på spisen igen, rör om ytterst varsamt. Lyft åt sidan och låt kallna. Häll upp i en skål och ställ svalt tills den ska serveras.

Servera med kall gräddmjölk, d v s vanlig mjölk blandad med lite ovispad grädde.

Recept: Anna Bergenström

Tips äpple

1/30

Grönt

Äpple

Man vet inte säkert varifrån äpplet ursprungligen kommer, men de ca 1000 sorter som finns i dag, odlas på många...