Meny

Ugnsrostad kålrot med potatis & äpple

4 portioner

ca 400 g potatis
ca 200 g kålrot
4 msk mild olivolja
1 vitlöksklyfta
1 kvist timjan
salt och peppar
1/2 äpple
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk flytande honung
2 msk hackad persilja

Sätt ugnen på 200°. Skär potatisen i klyftor och lägg på en plåt. Skala och skär kålrot i jämnstora tärningar och lägg på plåten med potatisen. 

Blanda 2 msk olja med riven vitlök och timjan. Ringla över plåten, salta, peppra och blanda runt. Rosta i ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg och är mjukt. 

Ta bort kärnhuset på äpplet och skär det i tunna skivor, gärna på mandolin. Vispa ihop resterande olja med vinäger, honung, persilja och blanda med äpplet. Smaksätt med salt och peppar.

Fördela äppelsalladen över plåten med potatis och kålrot. Gott att servera till färsbiffar, stekt haloumi eller kyckling.

Tips äpple, kålrot & potatis

Grönt

Äpple

Man vet inte säkert varifrån äpplet ursprungligen kommer, men de ca 1000 sorter som finns i dag, odlas på många...