Meny

Kroppkakor med ost och baconfyllning

4 portioner

1 purjolök
200 g valfri kål
2 vitlöksklyftor
200 g tärnat bacon
100 g philadelpiha färskost
20 g persilja, finhackad
salt och peppar
sherryvinäger

Potatisdeg:
ca 1 kg potatis
100 g riven ost
1 ägg
ca 250 g mjöl
salt

Sätt ugnen på 180 grader.

Dela purjolöken på längden, skölj noga och ansa bort den allra grönaste toppen. (Tips: Skär ned toppen och frys in till exempelvis soppa.) Strimla purjolöken och kålen fint. Hacka vitlöken. Stek bacon krispigt och tillsätt grönsakerna. Fräs allting några minuter, tills vätskan kokat in. Häll av eventuellt överflödigt fett och blanda sedan i en bunke tillsammans med färskosten och persilja. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Ställ kallt.

Rosta potatisen tills den är mjuk helt igenom och passera eller pressa den. Låt svalna lite. Blanda i ost, ägg och arbeta sedan in mjölet tills den får bra konsistens. Salta.

Forma potatisdegen till små knyten och lägg i en sked fyllning innan du nyper ihop dem.

Koka knytena några minuter i saltat vatten. Servera direkt med brynt smör, lingon och en sallad. Alternativt kan du kyla ned dem för en enkel middag till följande dag. Stek då kroppkakorna i en panna med olja och smör för en krispig yta.

Tips! Byt ut bacon till svamp och tillsätt en klick smör vid stekning för en vegetarisk variant.

Recept: Frida Sandberg

Tips potatis, purjolök & svamp

Grönt

Purjolök

Purjolöken kom med romarna till Storbritannien där den blev populär bland den keltiska befolkningen, den är...