Meny

Ugnsbakad fisk med smörkokt purjolök

4 portioner

600 g torsk, kolja eller sej
1 purjolök
50 g smör
1/2 citron
1 msk olivolja
1/2 dl flagad mandel
salt och peppar
4 msk gräddfil

Sätt ugnen på 175°. Skär fisken i 4 portionsbitar och lägg i en ugnssäker form. Salta, peppra och ringla över olivolja. Sätt in i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och strö på mandel. Sätt in i ugnen igen i ca 5 minuter eller tills fisken är klar.

Skiva den vita delen på purjolöken fint.  Spara det gröna delen i kylen. Smält smöret i en kastrull och lägg i purjo-löken, låt den mjukna i smöret utan att den får färg. Smaksätt med fint rivet citronskal, salt och peppar.

Servera fisken med purjolöken, en klyfta citron och en klick gräddfil. Servera med kokt potatis.

Recept: Ingela Persson

Tips purjolök, smör & torsk

Grönt

Lite annat

Purjolök

Purjolöken kom med romarna till Storbritannien där den blev populär bland den keltiska befolkningen, den är...