Meny

Purjo- och blomkålssoppa

4 PORTIONER

1 paket bacon, tunt skuret
1 purjolök, skivad
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
2 dl vitt vin
1 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
½ blomkål, i buketter
salt och peppar
100 g färskost, med smak av örter eller pepparrot

Stek baconet i en torr, het kastrull tills det får färg och blir knaprigt. Lyft upp baconet och lägg på en tallrik.

Fräs purjolök och vitlök i kastrullen tills det mjuknar. Tillsätt kryddor och vin. Låt sjuda i ca 10 minuter och häll i buljongen. Koka upp och låt sjuda ytterligare 10 minuter.

Lägg blomkålsbuketterna i buljongen och låt sjuda tills blomkålen är nätt och jämnt mjuk. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en klick färskost, bacon och ett härligt bröd.

Recept: Ingela Persson

Tips blomkål, purjolök & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...