Meny

Purjolökspaj

1 STYCKEN

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2–3 msk vatten

FYLLNING:
1 purjolök
2 msk smör
1 dl smulad getost
2 1/2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 ägg
salt och peppar
2 msk strimlad persilja

Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en form med löstagbar kant. Låt stelna i kylen, ca 10 minuter.

Sätt ugnen på 175°.

Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Skölj purjolöken och skär den i mindre bitar (ej för mycket av det gröna). Stek dem mjuka i smör utan att de får färg i en stekpanna. Lägg purjolöken i pajskalet och smula över osten.

Vispa ihop mjölk, grädde och ägg i en bunke. Salta, peppra och rör i persilja. Häll äggblandningen över purjolöken. Grädda i ugnen tills äggen har stelnat, ca 20 minuter.

Servera pajen till kallskuret eller gravad lax.

Tips purjolök

Purjolök

Purjolöken kom med romarna till Storbritannien där den blev populär bland den keltiska befolkningen, den är...