Rödbetssallad med purjolök och dill
4 PORTIONER
400 g rödbetor
2 dl fint strimlad purjolök
1 dl hackad dill
saft av 1 citron
1/2 dl olivolja
salt och peppar
Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten i en kastrull. Skala dem och skär i tunna klyftor eller tärningar. Lägg i en skål tillsammans med purjolök och dill. Tillsätt citronsaft och olivolja. Smaksätt med salt och peppar.
Gott till exempelvis fisk.
193 recept med Dill, Purjolök & Rödbeta
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Ugnsbakad beta med svamp- och baconfräs
- Rödbetsbiffar med chili
- Rödbetssoppa
- Sallad på beta och apelsin
- Rårakor på rödbeta och jordärtskocka
- Mangold med ugnsstekta rödbetor
- Rödbetshummus
- Rödbetssoppa
- Tomatsoppa med rosmarin och purjolök
- Potatissallad med gurka och dill
- Grönsakssoppa med sötpotatis och rödbetor
- Potatissallad med gurka och dill
- Enkel purjolökssoppa
- Ingefärsslungade morötter med purjolök
- Gulbetor med dill och citron
- Potatis och purjolökstortilla med dill
- Färsbiffar med betor eller morötter
- Grönsakspaj med purjolök & mangold
- Rödbetssaft med blodapelsin
- Rödbetssallad
- Rödbetsplättar
- Morötter med dill & Västerbottensost
- Dillpicklad rödlök
- Potatissallad
- Grönsaksvåfflor
- Rödbetssallad med apelsin
- Purjolökssoppa
- Rödbetssoppa med smörgåskrasse
- Hummus på rödbetor
- Kryddig spenat
- Potatis- & purjolökssoppa
- Fänkål & gurka med kapris
- Gurksallad med druvor & mynta
- Coleslaw med betor & pecorino
- Vitlöksstekt svamp med rödbetor & halloumi
- Ugnsbakad zucchini med fetaost & tomater
- Blomkål & krossad potatis
- Rostad spetskål med pepparrot & dill
- Mangoldwok med soja & sesam
- Blomkålsris med purjo & zucchini
- Fruktig rödbetsjuice med sting
- Rödbetor med dillsmör & citron
- Mangold & rödbeta med krispigt bovete
- Gräddig purjolökssås med fänkålsfrön
- Kalljästa rödbetsfrallor
- Rödbetstartar med tofu & senap
- Rödbetor och sallad i dillsmör
- Rödbetor med sesam & pumpakärnor
- Krämig mangold med äpple & purjolök
- Gratinerade rödbetor med getost & brödkrisp
- Ägghalvor med smörkokta bönor
- Krämig bönsallad med citron
- Indisk linsgryta med blomkål & tomater
- Picklade polkabetor
- Purjo- och blomkålssoppa
- Potatis- och purjolökssoppa
- Rödbetssoppa med färskost och smörgåskrasse
- Potatis-, palsternacks- och purjolökssoppa
- Inlagd purjolök
- Smörslungad majrova med dill och tomat
- Potatissallad med fänkål & dill
- Rödbetscrème med cashewnötter
- Vitkålstzatziki med dill
- Vitkålssallad med ättika och dill
- Ugnsstekt jordärtskocka med purjolök och grönkål
- Toms rödbetssoppa
- Tomat- och purjolöksragu med spenat
- Tarte tatin på purjolök
- Tareqs rödbetssoppa
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartgrillad purjolök med provensalskt smör
- Stekta rödbetor med pak choy
- Smörslungade rotfrukter med dill och pepparrot
- Smördegsöverbakade rödbetor
- Ugnsstekt spetskål med dill
- Saltbakade rödbetor med äpple, hasselnötter och brynt smör
- Sallad på sparris, morot, zucchini och dillfrökrutonger
- Sallad med betor och skärbönor
- Rödbetssoppa
- Rödbetssallad med äpple och balsamvinäger
- Rödbetssallad med spenat- eller grönkålssallad
- Rödbetssallad med purjolök och dill
- Rödbetsrösti med balsamvinäger och rucola
- Rödbetsremoulade med kapris
- Rödbetsremoulade
- Rödbetscarpaccio med balsamvinägrett
- Rödbetsbuljong med getostmacka
- Rödbetor med romansallat och vitlök
- Rödbetor med mejram- och balsamvinägrett
- Rödbetor med getostcrème
- Råstekt potatis med rödbetor
- Rårakor med rödbetor och getost
- Råmarinerade rödbetor
- Rostade rödbetor med basilika och balsamvinäger
- Rabarber- och fänkålssallad med dill
- Purjolöksrullar med getost och rucola
- Potatisstomp med dill och gräslök
- Pomerans- och citronbräserad purjolök med getost
- Pocherad purjolök med stekt bröd, spräckt yogurt och örter
- Peters kalla borsjtj
- Pasta med krämig purjolök- och citronsås
- Palsternacks-, potatis- och purjolökssoppa
- Palsternacka med tomat och dill
- Mozzarellagratinerade rödbetor
- Morötter med dill och kräftstjärtar
- Mjölksyrad lök med dill och äpple
- Kyld potatissoppa
- Marinerade rödbetor
- Majrova med dill och tomat
- Löksallad
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Ljummen gurksallad med dill och citron
- Krämig pastasallad med purjolök, morot och dill
- Koriandermarinerade rödbetor
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Klar purjolöks- & potatissoppa
- Isad lök- och kålsoppa
- Ingelas potatis- och purjolökssoppa
- Ingelas inlagda rödbetor
- Indiska rödbetor med kokos
- Honungsstekta rödbetor med pepparrotscrème
- Honungsmarinerade betor med grönmögelost
- Gulbetssoppa med räkor
- Gräddkokt purjolök med tomat och dill
- Gräddkokt fänkål med tomat och dill
- Fänkålssallad med äpple och dill
- Fänkål med västeråsgurka och dill
- Frasiga rödbetor med getost
- Frasig purjolöksflarn
- Elias snabbpicklade rödbetor
- Sallad med marinerade rödbetor
- Dinkelsallad med rödlöksvinägrett och ugnsstekta rödbetor
- Carpaccio på långa rödbetor med krassecrème
- Bästa rödbetsröran
- Buljongkokt purjolök med senapsmajonnäs
- Betor med spenat och citronvinägrett
- Betor med pistaschnötter och fetaost
- Rödbets- och rucolasallad
- Rödbetssoppa med fetaost
- Rödbetstzatziki
Fisk
- Ugnsbakad fisk med smörkokt purjolök
- Ugnsbakad torsk med dill & ansjovis
- Rödbetsråraka med rökt fisk & pepparrotsgrädde
- Krämig fänkålssill med dill
- Enkel sill med mycket dill
- Ugnsstekt lax med smörslungad purjolök och spenat
- Stekt strömming med tomat och dill
- Stekt strömming med purjolök och tomat
- Stekt gösfilé med rödbetor och kapris
- Smördegsflarn med purjolök och rökt lax
- Skagenröra med pepparrot
- Rullströmming med tomat och dill
- Gräddig fiskgryta med blomkål och dill
- Gratinerad spätta med tomat och purjolök
- Gratinerad fisk med tomat
- Fisk i paket med tomat och dill
- Dill- och vitlökssill
Kött
- Kroppkakor med ost och baconfyllning
- Riviga biffar med morot eller betor
- Pasta med purjo och rökt sidfläsk
- Lammfärsbiffar med rödbetor & rosmarin
- Sallad med rödbetor, stekt fläsk och parmesan
- Sallad med betor, getostcrème och citronolja
- Rödbetor med fetaost och bacon
- Potatis- och purjolökssoppa
- Linsragu med betor och rökt sidfläsk
- Lammfärsbiffar med gulbetor och rosmarin
- Kokta rödbetor med getost och merguez
- Kokt lamm med dillsås
- Jordärtskocks- och purjolökssoppa
- Gulbetsgratäng med bacon
- Gratinerad purjolök
- Brända rödbetor med radicchio och lök
Rödbeta
Rödbetan kommer ur mangolden som kommer ur strandbetan. Den fanns under 200-talet e.Kr. i Italien som vit och röd...