Meny

Sallad på sparris, morot, zucchini och dillfrökrutonger

4 PORTIONER

1 morot
250 g grön sparris
1 zucchini
olivolja
salt och peppar
rivet skal och saft av 1 citron
1/2 ekbladsallatshuvud
grovt riven parmesanost

DILLFRÖKRUTONGER:
3 skivor gammalt bröd (gärna surdeg)
1 msk dillfrö, mortlade

Skär moroten i 8 bitar. Koka mjuka i vatten. Häll av vattnet. Skär av den hårda delen längst ner på sparrisen (kan användas i soppa, se tips nedan). Skala ett par centimeter längst ner på stjälken. Skär zucchinin i avlånga stänger. Blanda morot, sparris och zucchini med lite olivolja och salt i en bunke. Ge grönsakerna fin färg på grillen eller i stekpannan. Lägg tillbaka dem i bunken.

Riv eller tärna brödet. Stek krispigt i olivolja. Tillsätt dillfrön och stek i ytterligare någon minut. Låt rinna av på en bit hushållspapper.

Smaksätt grönsakerna med olivolja, citronsaft, salt och peppar. Servera rumstempererade på ett fat med några salladsblad, parmesanost och dillkrutongerna. Avsluta med att finriva citronskal över alltsammans.

Recept: Niklas Karlsson

Tips dill, morot, sparris & zucchini

Grönt

Sparris

Grön och vit sparris är från början samma sak men den vita täcks med jord, medan den gröna får ljus och därför...