Meny

Morotsbiffar med tzatziki i pitabröd

4 PORTIONER

2 dl kokta kikärtor
2 dl fint rivna morötter
1 lök, finhackad
1–2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk vetemjöl
1 ägg
1 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek
salt och peppar
ca 1 tsk sesamolja
(sesamfrön + ströbröd)
2–3 msk olivolja
strimlad sallad
4 pitabröd

TZATZIKI:
1 gurka
2 dl matlagningsyoghurt
1–2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk god olivolja
salt och peppar

Halvera gurkan på längden och skrapa bort kärnhuset med en sked. Riv gurkhalvorna grovt på ett rivjärn. Blanda med yoghurt och vitlök i en skål. Smaksätt med olivolja, salt och peppar.

Mixa kikärtorna grovt i en mixer. Lägg i en skål och rör i morötter, lök, vitlök, mjöl och ägg. Smaksätt med kryddor och sesamolja. Forma till biffar och vänd eventuellt i sesamfrön och ströbröd. Stek biffarna gyllen­bruna i olivolja.

Servera biffarna tillsammans med sallad och tzatziki i pitabröd.

Recept: Ingela Persson

Tips gurka & morot

Grönt

Lite annat

Morot

Moroten kommer ursprungligen från Afghanistan och var från början starkt violett. Den kom till Europa via Spanien och...