Meny

Morotssås med ingefära och vitlök

4 PORTIONER

ca 3 medelstora morötter
2 msk hackad lök
2 vitlöksklyftor, skivade
1 msk olivolja
2 dl grönsaksbuljong
1 tsk riven färsk ingefära
salt och peppar
några droppar vitvinsvinäger
2 msk rumsvarmt smör

Skala morötterna och kör dem i en råsaftcentrifug eller koka dem mjuka i lättsaltat vatten och mixa till en slät puré. Mät upp 2 dl av morotsjuicen eller -purén.

Fräs lök och vitlök i lite olivolja i en kastrull utan att de får färg. Tillsätt morotsjuice (eller puré) och buljong. Låt koka ihop tills det återstår ca 2 dl vätska. Smaksätt med ingefära, salt, peppar och lite vinäger. Vispa i smöret strax innan såsen ska serveras.

Gott till fisk eller kyckling.

Tips ingefära, morot & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...