Meny

Halstrad lax med ingefära och chili

4 PORTIONER

1/2 gurka
2 morötter
1 lök
2 dl strimlad kinakål, eller pak choy
2 msk sweet chili-sås
2 msk soja
1 msk fint tärnad ingefära
1 msk fisksås
2 msk färskpressad citron eller lime
1 dl hackade jordnötter
1/2 dl hackad thaibasilika, eller koriander
500 g laxfilé
1 msk matolja

Dela gurkan på längden, skrapa ur kärnhuset. Strimla gurka och morötter. Skiva löken tunt. Lägg i en skål tillsammans med kinakål/pak choy.

Vispa ihop sweet chili, soja, ingefära, fisksås och citrus i en skål. Häll det över grönsakerna. Blanda och låt dra i 5 minuter. Strö i jordnötter, örter och blanda.

Skär laxen i 8 skivor. Stek den hastigt i olja i het stekpanna.

Servera salladen till laxen och eventuellt också ris.

Recept: Ingela Persson

Tips chili & ingefära

Ingefära

Ingefära odlas sedan mycket länge i Indien och Kina, och det är också i maträtter från dessa länder som vi ofta...