Meny

Sötpotatissoppa med chili och rostad vitlök

4 PORTIONER

ca 500 g sötpotatis
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, grovt hackade
1 chili, hackad el 1/2 tsk sambal oelek
2 msk olivolja
ca 8 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
ev 1 dl vitt vin
salt och peppar
några droppar citron
TILL SERVERING:
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 msk olivolja
smulad fetaost och hackad gräslök

 

Skala och dela sötpotatisen i mindre bitar. Fräs lök, vitlök och chili i oljan i en kastrull ett par min utan att det får färg. Vänd ner sötpotatis, låt fräsa i ytterligare någon minut. Häll på buljong och ev vin, koka upp och låt sjuda tills potatisen är mjuk, 5–10 min.

Fräs vitlöksskivorna gyllenbruna i olivolja i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.

Mixa soppan slät i matberedare eller med stavmixer (inte för länge, då kan den bli klistrig). Värm på soppan och smaksätt med salt, peppar och citron.
Servera med vitlök, fetaost och gräslök.

Tips chili, sötpotatis & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...