Meny

Sötpotatissoppa med chili och rostad vitlök

4 PORTIONER

1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, grovt hackade
1 röd chilifrukt, finhackad eller 1/2 tsk sambal oelek
2 msk olivolja
750 g sötpotatis, skalad och i mindre bitar
(1 dl vitt vin)
1 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
salt och peppar
några droppar citron

TILL SERVERING:
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 msk olivolja
smulad fetaost
hackad gräslök

Fräs hackad lök, vitlök och chili i olivolja i en kastrull i ett par minuter utan att de får färg. Vänd ner potatisbitarna och låt fräsa i ytterligare någon minut. Häll på vin och buljong, koka upp och låt sjuda tills potatisen är mjuk, 5–10 minuter.

Fräs de skivade vitlöksskivorna gyllenbruna i olivolja i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.

Mixa soppan slät i en matberedare eller med en stavmixer, men inte för länge då kan den bli klistrig. Häll tillbaka soppan i kastrullen och värm. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citron.

Servera soppan med rostad vitlök, fetaost och gräslök.

Tips chili, sötpotatis & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...