Meny

Ugnsstekt sötpotatis med sesam- & cashewdressing

4 PORTIONER

400–500 g sötpotatis, klyftad
1/3 dl sesamolja, eller annan olja
salt, peppar och timjan
1 litet knippe slätbladig persilja, rucola eller andra gröna blad

SESAM- OCH CASHEWDRESSING:
1/2 dl sesamfrön
1 dl hackade cashewnötter
2 tsk havssalt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl färskpressad citron

Sätt ugnen på 200°.

Vänd sötpotatisklyftorna i olja i en ugnssäker form. Salta, peppra och strö över timjan. Stek mjuka och gyllenbruna i ugnen, 20–30 minuter.

Rosta sesamfrön till dressingen i en stekpanna tills de ”poppar” och har fått fin färg. Rosta cashew­nötterna i samma panna. Stöt sesam­frön och havssalt i en mortel eller mal i en kryddkvarn. Blanda med cashew­nötterna, honung och citron.

Hacka persiljan grovt. Strö över potatisen och häll på dressingen. Servera på en gång.

Gott till exem­pelvis nudlar och alger, en bit fisk, lammkotletter eller ingefärs- och sojasåsmarinerad tofu eller quornfilé.

Recept: Tina Hellberg

Tips sötpotatis

Sötpotatis

Trots namnet är sötpotatisen - eller babat som den också heter - inte släkt med vår vanliga potatis. Den utgör i...