Meny

Sötpotatissoppa

4 portioner

400 g sötpotatis
1 potatis
3 morötter
1 lök
2–3 tomater
1 paprika
1 hel vitlök
olivolja
2 tsk timjan
salt och peppar
ca 1 liter grönsaksbuljong

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala sötpotatisen och skär i bitar. Skär potatis och morötter i bitar. Dela lök, tomater och paprika på hälften. Dela vitlöken på mitten men skala inte. Lägg allt på en bakplåt och ringla över olivolja och strö över timjan, salt och peppar. Baka i ugnen tills grönsakerna är mjuka, 20-25 minuter.

Lägg allt i en kastrull, häll över bulj­ongen, ju mer desto tunnare soppa så börja hellre med lite vätska för att sedan hälla i mer vid behov. Låt koka upp och mixa sedan allt med en stavmixer tills soppan är slät. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt lite citronsaft och en skvätt grädde om så önskas. Servera med bröd.

Recept: Niina Snijder

Tips sötpotatis

Grönt

Sötpotatis

Trots namnet är sötpotatisen - eller babat som den också heter - inte släkt med vår vanliga potatis. Den utgör i...