Meny

Sötpotatis

Trots namnet är sötpotatisen – eller babat som den också heter – inte släkt med vår vanliga potatis. Den utgör i själva verket rotknölarna till en sydamerikansk slingerväxt. Härstammar sannolikt från Peru men förekommer även mycket i Kina.

Sötpotatisen ska kokas ungefär lika länge som vanlig potatis men kom i håg att skala den först. Sötpotatisen är stärkelserik som vår potatis men betydligt sötare.

Läs också Gunilla Kinns artikel “Söt knöl med många namn” här nedan som publicerades i Ekolådans Veckobrev 49/2012.

Förvaring

Sötpotatis förvaras bäst längst ner i kylskåpet. Precis som vanlig potatis är den känslig för stark kyla. Puread sötpotatis går att frysa.

Säsong

I södra Europa och andra varma delar av världen skördas ekologisk sötpotatis året runt.

Passar med

Sötpotatis passar exempelvis med svarta bönor, kryddstarka korvar, chili, ingefära, spenat, kyckling, spiskummin, nötter.

Tips sötpotatis