Meny

Samosas med sötpotatis

4–6 PORTIONER (CA 15 STYCKEN)

300 g sötpotatis
3 msk solrosolja
2 gula lökar, fint hackade
3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 liten stark chilifrukt, hackad
200 g torskfilé
2 msk curry
200 g små gröna ärtor
salt
1 pkt filodeg
olja till fritering

Skala och skär sötpotatisen i ca 2 cm stora tärningar. Fräs i olja tillsammans med lök, vitlök och chili tills löken är glansig. Tillsätt torskfilén och stek under omrörning tills nästan all vätska har avdunstat. Tillsätt curry och ärtor. Smaksätt med salt och låt svalna.

Skär filodegen på längden i ca 10 cm breda remsor. Lägg tre lager av den skurna filodegen på en skärbräda och pensla med vatten. Lägg cirka en matsked av fyllningen i ena hörnet och vik över så att du får en trekant. Fortsätt att vika trekanten över filodegen flera gånger så att fyllningen låses in och knytet behåller samma form. Fäst ändstycket noggrant med lite vatten.

Hetta upp oljan till ca 160°. Fritera knytena gyllenbruna i oljan. Lägg på papper för att rinna av. Servera direkt.

Recept: Tareq Taylor

Tips sötpotatis

Sötpotatis

Trots namnet är sötpotatisen - eller babat som den också heter - inte släkt med vår vanliga potatis. Den utgör i...