Meny

Saltbakad sötpotatis, karamelliserad tomatsås och stekt svamp

4 PORTIONER

4 medelstora sötpotatisar
ca 200 g grovt salt
200 g svamp, t ex champinjoner
lite smör

KARAMELLISERAD TOMATSÅS:
3 msk råsocker
ett par droppar vatten
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, hackade
5–6 tomater, i mindre bitar

Sätt ugnen på 150°.

Skölj sötpotatisarna och lägg på en bädd av grovt salt i en ugnssäker form. Baka mjuka i ugnen ca 1 timme. Vänd potatisarna efter halva tiden.

Lägg socker i en kastrull tillsammans med vatten och koka ihop till en karamell. Tillsätt lök, vitlök och tomater och koka hastigt ihop till en sås, konsistensen ska vara som marmelad. Tillsätt eventuellt lite extra vatten. Ta kastrullen av värmen och låt svalna lite.

Halvera sötpotatisarna och vänd runt dem i såsen. Smaksätt med salt och servera med lite hastigt stekt svamp.

Recept: Mauritz Larsson

Tips champinjon, sötpotatis & tomat

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...