Meny

Gazpacho

4–6 PORTIONER

4 tomater, skållade, skalade och urkärnade
1 gurka, urkärnad, i mindre bitar
1 röd paprika, i mindre bitar
1 gul, röd- eller silverlök, hackad
1 äpple, urkärnat och i mindre bitar
5 dl tomatjuice + ev. lite vatten
4 msk riktigt god olivolja
3 msk rödvinsvinäger
några droppar Tabasco
salt
2 vitlöksklyftor

TILL SERVERING:
brödkrutonger
fint tärnade grönsaker, t ex grön och gul paprika, gurka, tomat

Mixa tomater, gurka, paprika, lök och äpple slätt i en matberedare eller med en stavmixer. Tillsätt lite tomatjuice så går det lättare att mixa. Smaksätt med olivolja, vinäger, Tabasco och salt. Späd med tomatjuice och eventuellt lite vatten till önskad konsistens. Täck och låt stå i kylen i minst 2 timmar.

Pressa ner vitlöken och rör om väl. Servera gazpachon kall med brödkrutonger och fint tärnade grönsaker.

Tips gurka, paprika & tomat

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...