Meny

Tomat- och paprikakompott med romansco/savojkål och sardeller

4 PORTIONER

3–4 tomater (400 g)
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor, krossade
1 dl olivolja
1 kvist rosmarin
4 lagerblad
salt och svartpeppar
1 romanesco eller savojkålshuvud
12 sardellfiléer
saft och rivet skal av 1/2 citron

Sätt ugnen på 180°.

Skär tomater och paprika i grova bitar. Blanda med vitlök, lite av oljan, rosmarin och lagerblad i en vid ugnssäker form. Salta, peppra och baka mjuka i ugnen, ca 1 timme. Om du vill kan du pilla bort tomat- och paprikaskalen efter 40 minuter. Häll allt i en skål, vänd runt och täck med ett lock.

Skär romanescon i buketter eller skär bort savjokålsbladens grova mitt­nerver. Koka i 2 minuter i väl saltat, kokande vatten. Låt rinna av i durkslag.

Mosa sardellfiléerna med en gaffel, tillsätt citronskal och -saft och resterande olja. Vänd ner bland­ningen i kålen. Servera kålen med tomat- och paprikakompotten.

Recept: Petter Nilsson

Tips paprika, romanesco, savojkål & tomat

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...