
Savojkål med brynt apelsinsmör & nötter
4 PORTIONER
ca 400 g savojkål
100 g smör
salt och peppar
1 rödlök, i tunna båtar
1 apelsin
persilja
1 dl grovhackade rostade hasselnötter
Skiva kålen i ca 2 cm breda skivor, ta bort mittstocken. Fräs kålen i en klick av smöret i en stekpanna tills den får färg och börjar mjukna. Salta och peppra.
Vänd ner löken i kålen, låt steka ytterligare ett par minuter.
Riv apelsinskalet fint, lägg på en tallrik. Pressa saften och häll i en liten kastull, koka upp och låt koka ihop till halva mängden. Lägg i resten av smöret, låt småputtra tills det bryns lätt.
Vänd runt apelsinsmöret i kålen, smaksätt med apelsinskal, salt och peppar.
Strö över persilja och nötter. Gott till exempelvis viltstek, rostad potatis eller smörstekt torsk.
50 recept med Savojkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Gräddig savojkål med hasselnötter
- Stuvad savoykål med senap & örter
- French toast med mangold & purjo
- Savoykålsfräs med brynt smörcrème
- Savojkål med brynt apelsinsmör & nötter
- Savojkål med äpple & senapsgrädde
- Savojkål med svamp & äpple
- Potatissallad med savojkål och senap
- Savojkål med citron och mandel
- Ragu på savojkål/grönkål, purjolök och äpple
- Zucchinisoppa med alger, persilja och smörstekt savojkål
- Smörslungad savojkål med äpple och lök
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Savojkålssoppa
- Savojkålsragu med tomater och oliver
- Savojkålsragu med tomat och lök
- Savojkålsragu med linser och äpple
- Savojkålspasta med parmesan- och yoghurtsås
- Savojkålsfräs med seitan och frasig vitlökspeppar
- Savojkål med äpple och hasselnötter
- Savojkål med kapris- och hasselnötsdressing
- Savojkål med brynt smör och hasselnötter
- Rotselleri- och savojkålsragu
- Morots- och savojkålssallad
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt savojkål med svamp och lingon
- Caldo verde
- Buljongkokt savojkål med citron och kapris
- Bräserad savojkål med äpple och honung
- Ingelas savojkålspasta
- Savojkål med svamp och getost
- Savojkåls- och morotsragu
Kött
- Gräddkokt savojkål med färs och hasselnötter
- Vilt- och kålgryta
- Renskav med savojkål och svamp
- Toskansk savojkålsgryta
- Kålsoppa med bacon, bröd och bönor
- Gräddkokt syrad savojkål
- Bräserad savojkål med bacon
- Bakad potatis med bönor, savojkål och rökt sidfläsk
- Savojkål, palsternacka och rökt sidfläsk
- Bönsoppa med savjokål

Savojkål
Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...