Savojkålspasta med parmesan- och yoghurtsås
4 PORTIONER
1/2 savojkålshuvud
400 g torkad pasta, t ex tagliatelle
ca 12 körsbärstomater
PARMESAN- OCH YOGHURTSÅS:
1 msk olivolja
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl riven parmesan- eller cheddarost
salt
ett par droppar tabasco
Plocka bort och släng de yttersta bladen på savojkålshuvudet. Skär av resterande blad från rotstocken. Lägg varje blad på en skärbräda och krossa den hårda mittnerven genom att banka försiktigt med en kastrullbotten. Halvera bladen, lägg dem på varandra och strimla fint.
Koka pastan i lättsaltat vatten i en stor kastrull. Lägg i savojkålen när det återstår 3-4 minuter av koktiden. Häll av vattnet och spola med kallt vatten. Lägg tillbaka alltsammans i kastrullen. Rör i lite smör.
Mixa ihop ingredienserna till såsen. Smaksätt med salt och tabasco. Vänd ner såsen i pastan.
Servera savojkålspastan med ett par halverade körsbärstomater ovanpå.
50 recept med Savojkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Gräddig savojkål med hasselnötter
- Stuvad savoykål med senap & örter
- French toast med mangold & purjo
- Savoykålsfräs med brynt smörcrème
- Savojkål med brynt apelsinsmör & nötter
- Savojkål med äpple & senapsgrädde
- Savojkål med svamp & äpple
- Potatissallad med savojkål och senap
- Savojkål med citron och mandel
- Ragu på savojkål/grönkål, purjolök och äpple
- Zucchinisoppa med alger, persilja och smörstekt savojkål
- Smörslungad savojkål med äpple och lök
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Savojkålssoppa
- Savojkålsragu med tomater och oliver
- Savojkålsragu med tomat och lök
- Savojkålsragu med linser och äpple
- Savojkålspasta med parmesan- och yoghurtsås
- Savojkålsfräs med seitan och frasig vitlökspeppar
- Savojkål med äpple och hasselnötter
- Savojkål med kapris- och hasselnötsdressing
- Savojkål med brynt smör och hasselnötter
- Rotselleri- och savojkålsragu
- Morots- och savojkålssallad
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt savojkål med svamp och lingon
- Caldo verde
- Buljongkokt savojkål med citron och kapris
- Bräserad savojkål med äpple och honung
- Ingelas savojkålspasta
- Savojkål med svamp och getost
- Savojkåls- och morotsragu
Kött
- Gräddkokt savojkål med färs och hasselnötter
- Vilt- och kålgryta
- Renskav med savojkål och svamp
- Toskansk savojkålsgryta
- Kålsoppa med bacon, bröd och bönor
- Gräddkokt syrad savojkål
- Bräserad savojkål med bacon
- Bakad potatis med bönor, savojkål och rökt sidfläsk
- Savojkål, palsternacka och rökt sidfläsk
- Bönsoppa med savjokål
Savojkål
Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...