Meny

Buljongkokt savojkål med citron och kapris

4 PORTIONER

1 medelstort savojkålshuvud
ca 1 1/2 liter grönsaksbuljong
1 purjolök, tunt skivad
3–4 msk smör
4 msk kapris
saft av 2 citroner

TILL SERVERING
rostade pinjenötter
(couscous eller bulgur)

Plocka bort de yttersta savoj­kålsbladen. Skär kålhuvudet i 4 klyftor med rotstocken kvar. Lägg dem i en kastrull och täck med buljong. Koka klyftorna mjuka, 15–20 minuter.

Lyft upp kålklyftorna och lägg dem på ett uppläggningsfat. Håll varma.

Fräs purjolöken mjuk i rikligt med smör i en kastrull eller teflonstek­panna utan att den får färg. Tillsätt kapris och låt fräsa i ytterligare någon minut. Blanda i citronsaft. Häll blandningen över savojkålen och strö över rostade pinjenötter.

Servera rätten som den är med couscous eller bulgur eller till fisk eller fågel.

Recept: Magnus Viksten

Tips savojkål

Savojkål

Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...