Meny

Caldo verde

4 PORTIONER

600 g mjölig potatis, skalad och tärnad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
1 1/4 liter vatten eller grönsaksbuljong
200 g gröna blad, t ex spenat, mangold, savoykål eller grönkål, fint skurna
4 msk finhackad färsk koriander
2 vitlökskorvar, t ex chorizo eller linguica, tunt skivade
salt och peppar

TILL SERVERING:
några droppar riktigt god olivolja

Fräs potatis och vitlök i olivolja i en kastrull. Vänd runt tills oljan har kommit åt överallt, ca 3–4 minuter.

Slå på 5 dl vatten eller buljong, (i originalet används vatten eftersom soppan ska vara lätt i smaken), koka upp och låt sjuda tills potatisen är mjuk, 10-15 minuter.

Ta kastrullen av värmen och mosa potatisen med en potatisstöt eller handmixer direkt i kastrullen. Tillsätt resterande vatten eller buljong, koka upp och rör ner de gröna bladen, koriandern och korvskivorna. Låt sjuda i ett par minuter. Smaksätt med salt och peppar.

Servera soppan med ett par droppar god olivolja.

Tips grönkål, mangold, potatis, savojkål & spenat

Grönt

Spenat

Spenat hör till de många bladgrönsaker som är rika på vitaminet folsyra, vilket gör gott framför allt för...