Rotmos med majrova och grönkål
4–6 portioner
8 potatisar
2 majrovor
2 rotpersilja eller palsternacka
1 morot
300 g grönkål
1 gul lök
1 dl grädde/havregrädde
50 g smör
riven ost efter smak
salt och peppar
ev shiitakesvamp
Skala potatis, majrovor, rotpersilja eller palsternacka samt morot. Tvätta grönkålen och dra bladen från stjälken. Hacka kål och lök fint. Skär grönsakerna i bitar och koka i saltat vattnen tills de är genommjuka. Häll av vattnet.
Stek löken tills det börjar få färg, lägg i den hackade grönkålen och stek ytterligare några minuter på låg värme tills grönkålen är mjuk.
Mosa med en potatisstöt de kokade grönsakerna med smöret. Lägg i den stekta grönkålen och löken, samt grädden. Addera gärna 1–2 dl riven ost. Mosa med potatisstöten tills du fått önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Tips: Stek gärna lite shitakesvamp att dekorera rotmoset med.
Recept: Niina Snijder
81 recept med Grönkål & Majrova
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Smördeg med grönkål- och potatisfyllning
- Grönkålssallad med äpple och valnötter
- Grönkålsstuvning
- Enkel linsgryta med grönkål och rostad pumpa
- Varm morot– och grönkålssallad med apelsin
- Grönkålspesto
- Vitkål- och grönkålsbiffar
- Grönkålsmos
- Rotmos med majrova och grönkål
- Rotfruktssoppa
- Grönkålspesto
- Grönkålssås med pasta
- Grönsaksrätt i tomatsås
- Kålsallad med citrondressing
- Grönkålssallad med valnötter
- Mustig höstsoppa
- Majrovor med grönkål & mandel
- Grönkålssallad med apelsin & valnötter
- Kålsallad med apelsin & ingefära
- Grönkålspesto
- Grönkål- & basilikapesto med spaghetti
- Grönkålssallad med svarta bönor & chili
- Grönkålshummus
- Grönkålschips
- Majrova & brytbönor med fransk senapsdressing
- Dill- & honungsmarinerad majrova
- Krämig majrova med skärbönor & pepparrot
- Saffanskokt majrova
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Gratinerad jordärtskocka med grönkål
- Grönkålsrisotto med citron och pecorino
- Spetskål med frasig grönkål
- Ragu på savojkål/grönkål, purjolök och äpple
- Smörslungad majrova med dill och tomat
- Vitkålssallad med äpple och grönkål
- Ugnsstekt jordärtskocka med purjolök och grönkål
- Syltad fänkål eller majrova
- Stuvad grönkål med dijonsenap
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Sallad med kålrot, grönkål och dinkel
- Pasta med saffransstekt kålrot med torkad och fräst grönkål
- Rödbetssallad med spenat- eller grönkålssallad
- Puré på halmbakat äpple och palsternacka med grönkål och rimmat fläsk
- Pizza “Blanco” med potatis, grönkål och zucchini
- Grönkåls- och jordnötspesto
- Olivoljekokt majrova med äpple och koriander
- Majrova och skärböna med kapris och brynt smör
- Majrova med dill och tomat
- Majrova med varm honungsvinägrett
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Kålrotssallad med grönkål och äpple
- Krispig grönkålssallad med apelsin- och honungsvinägrett
- Klassisk dansk långkål
- Kall soppa på majrova, gräslök och olivolja
- Jordärtskocks- och grönkålssallad
- Grönkålssoppa
- Grönkålssallad med vitkål och äpple
- Grönkålssallad med inlagd kålrot, rivet äpple, valnötter och getost
- Grönkålsrisotto med citron
- Grönkålsgremolata
- Grönkål med päron och hasselnötter
- Gräddkokt jordärtskocka med grönkål
- Chèvre chaud med majrovor och valnötter
- Caldo verde
- Bönsallad med grönkål och kålrot
- Varm sallad på majrova, morot, rädisa och sparris
- Rogers grönkålssoppa
- Gräddkokt grönkål med senap

Majrova
Rovan är en av de äldsta odlade rotfrukter vi har i Norden. Den kom hit öster- eller norrifrån och var vanlig redan...