Meny

Rotmos med majrova och grönkål

4–6 portioner

8 potatisar
2 majrovor
2 rotpersilja eller palsternacka
1 morot
300 g grönkål
1 gul lök
1 dl grädde/havregrädde
50 g smör
riven ost efter smak
salt och peppar
ev shiitakesvamp

Skala potatis, majrovor, rotpersilja eller palsternacka samt morot. Tvätta grönkålen och dra bladen från stjälken. Hacka kål och lök fint. Skär grönsakerna i bitar och koka i saltat vattnen tills de är genommjuka. Häll av vattnet.

Stek löken tills det börjar få färg, lägg i den hackade grönkålen och stek ytter­l­­igare några minuter på låg värme tills grönkålen är mjuk.

Mosa med en potatisstöt de kokade grönsakerna med smöret. Lägg i den stekta grönkålen och löken, samt grädden. Addera gärna 1–2 dl riven ost. Mosa med potatisstöten tills du fått önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Tips: Stek gärna lite shitakesvamp att dekorera rotmoset med.

Recept: Niina Snijder

Tips grönkål & majrova

Grönt

Majrova

Rovan är en av de äldsta odlade rotfrukter vi har i Norden. Den kom hit öster- eller norrifrån och var vanlig redan...