Meny

Gratinerad jordärtskocka med grönkål

4 PORTIONER

300-400 g jordärtskocka
1 lök, skivad
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1 nypa timjan
2 dl syrad grädde
3-4 blad grönkål
1 tsk olja

Sätt ugnen på 200°C.

Skrubba jordärtskockorna väl och skär dem i tjocka skivor. Lägg skockor och lök i en ugnsform. Riv över vitlök, salta, peppra och strö över timjan. Vänd runt.

Rosta skockorna i ugnen i 15 minuter. Ta ut formen och häll på syrad grädde. Gratinera i ca 15 minuter till eller tills skockorna är mjuka.

Riv grönkålsbladen från stammen och lägg i en skål. Stänk över olja och vänd runt.

Ta ut formen ur ugnen och täck med grönkålen. Ställ in i ugnen ytterligare ett par minuter, grönkålen ska bli lite frasig. Akta så det inte bränner.

Recept: Ingela Persson

Tips grönkål & jordärtskocka

Grönt

Jordärtskocka

Jordärtskockan är släkt med solrosen och kan bli lika hög. Men den blommar med betydlig mer anspråkslösa blommor...