Majrovor med grönkål & mandel
2-4 portioner
300 g majrovor
1 salladslök
100 g grönkål
50 g smör
1/2 citron
salt och peppar
1/2 dl hackade salta mandlar
Skala eller skrubba majrovorna. Skär i klyftor och koka nätt och jämnt mjuka i saltat vatten. Lyft upp majrovorna och lägg i en skål. Riv grönkålsbladen i mindre bitar från mittstocken.
Koka upp vattnet igen, lägg i kålen och låt den koka som hastigast. Häll av vattnet och låt rinna av väl.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt 1/2 dl vatten, lägg i majrovorna och låt dem småputtra. Ansa och skiva salladslöken och vänd ner i majrovorna tillsammans med grönkålen. Riv i citronskal och smaksätt med salt och peppar. Avsluta med att strö i mandel.
Gott till exempelvis en bit fisk eller kokta gryner.
84 recept med Grönkål, Majrova & Salladslök
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Grönkålsstuvning
- Enkel linsgryta med grönkål och rostad pumpa
- Varm morot– och grönkålssallad med apelsin
- Grönkålspesto
- Grillad tomatsalsa
- Vitkål- och grönkålsbiffar
- Grönkålsmos
- Rotmos med majrova och grönkål
- Rotfruktssoppa
- Grönkålspesto
- Grönkålssås med pasta
- Grönsaksrätt i tomatsås
- Kålsallad med citrondressing
- Grönkålssallad med valnötter
- Mustig höstsoppa
- Majrovor med grönkål & mandel
- Grönkålssallad med apelsin & valnötter
- Kålsallad med apelsin & ingefära
- Grönkålspesto
- Grönkål- & basilikapesto med spaghetti
- Grönkålssallad med svarta bönor & chili
- Grönkålshummus
- Grönkålschips
- Blomkål & krossad potatis
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Majrova & brytbönor med fransk senapsdressing
- Dill- & honungsmarinerad majrova
- Krämig majrova med skärbönor & pepparrot
- Saffanskokt majrova
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Gratinerad jordärtskocka med grönkål
- Grönkålsrisotto med citron och pecorino
- Spetskål med frasig grönkål
- Ragu på savojkål/grönkål, purjolök och äpple
- Smörslungad majrova med dill och tomat
- Vitkålssallad med äpple och grönkål
- Ugnsstekt jordärtskocka med purjolök och grönkål
- Syltad fänkål eller majrova
- Stuvad grönkål med dijonsenap
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Sallad med kålrot, grönkål och dinkel
- Pasta med saffransstekt kålrot med torkad och fräst grönkål
- Rödbetssallad med spenat- eller grönkålssallad
- Råstekta salladslökar med tomater och getoströra
- Puré på halmbakat äpple och palsternacka med grönkål och rimmat fläsk
- Pizza “Blanco” med potatis, grönkål och zucchini
- Grönkåls- och jordnötspesto
- Olivoljekokt majrova med äpple och koriander
- Majrova och skärböna med kapris och brynt smör
- Majrova med dill och tomat
- Majrova med varm honungsvinägrett
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Kålrotssallad med grönkål och äpple
- Krispig grönkålssallad med apelsin- och honungsvinägrett
- Klassisk dansk långkål
- Kall soppa på majrova, gräslök och olivolja
- Jordärtskocks- och grönkålssallad
- Grönkålssoppa
- Grönkålssallad med vitkål och äpple
- Grönkålssallad med inlagd kålrot, rivet äpple, valnötter och getost
- Grönkålsrisotto med citron
- Grönkålsgremolata
- Grönkål med päron och hasselnötter
- Gräddkokt jordärtskocka med grönkål
- Chèvre chaud med majrovor och valnötter
- Caldo verde
- Bönsallad med grönkål och kålrot
- Varm sallad på majrova, morot, rädisa och sparris
- Rogers grönkålssoppa
- Gräddkokt grönkål med senap
Salladslök
Kallas ibland piplök men heter spring onion på engelska, och får därför ibland felaktigt namnet vårlök i Sverige...