Meny

Fänkåls- och lökpaj

1 STYCKEN (CA 8 BITAR)

1/2 fänkålsstånd
4 färska lökar eller salladslökar
2 msk olivolja
salt och peppar
1/2 dl klippt krondill (ej stjälk)
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
4 ägg
ca 100 g Västerbottenost

DEG:
150 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
1 tsk salt

Blanda ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller för hand. Täck med plastfilm och låt vila i kylen i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°.

Tryck ut degen så jämnt det går i en stor pajform.

Skär fänkål och lök i tunna skivor. Fräs i olivolja ett par minuter utan att de får färg. Salta, peppra och tillsätt krondill. Lägg blandningen i pajformen.

Vispa ihop grädde, mjölk och ägg i en skål. Smaksätt med salt och peppar. Häll blandningen i pajformen och strö över osten. Grädda pajen i ugnen tills den har fått fin färg, ca 30 minuter.

Gott till kräftor.

Recept: Ingela Persson

Tips fänkål & salladslök

Salladslök

Kallas ibland piplök men heter spring onion på engelska, och får därför ibland felaktigt namnet vårlök i Sverige...