Meny

Soppa med fänkål, tomat & dill

4 portioner

1 fänkål, skivad
1 lök, skivad
1 vitlöksklyfta, skivad
1 msk tomatpuré
1/2 tsk fänkålsfrön
1/2 tsk dillfrön
1/2–1 dl olivolja
4 tomater, tärnade
2 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
salt och peppar
hackad dill

Fräs fänkål, lök och vitlök mjuka tillsammans med tomatpuré och kryddor i lite av olivoljan i en kastrull. Tillsätt tomater och vin och sjud i ca 10 minuter. Häll i buljong och låt sjuda ytterligare ca 20 minuter.

Mixa soppan slät. Tillsätt resterande olivolja och smaksätt med salt och peppar. Toppa soppan med hackad dill och servera gärna med räkor och aioli eller till ugnsstekt lax med brödkrutonger.

Recept: Ingela Persson

Tips fänkål, lök & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...