Meny

Musslor med fänkål och saffran

4 PORTIONER

1 kg färska blåmusslor med skal
1 lök, skivad
2 vitlöksklyftor, skivade
1 fänkål, tunt skivad
1 morot, tunt skivad
2–3 msk olivolja
1 pkt saffran
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
salt och peppar
grovt hackad persilja

Skrubba musslorna rena. Släng alla musslor med öppna eller ­trasiga skal.

Fräs lök, vitlök, fänkål och morot mjuka i olivolja. Strö över saffran och låt fräsa i ytterligare någon minut. Rör i musslorna och vinet. Sätt på ett lock och låt koka tills musselskalen öppnat sig, ca 5 minuter.

Lyft upp musslorna med en hålslev och fördela i djupa tallrikar.

Häll grädde i kastrullen och låt koka ihop ett par minuter. Smak­sätt med salt och peppar. Häll ­spadet över musslorna, strö över persilja och servera med ljust bröd.

Recept: Ingela Persson

Tips fänkål

Fänkål

Fänkål finns i en kryddvariant där det främst är de torkade fröna som används. De dilliknande bladen får ibland...