Meny

Het räksoppa med fänkål

4 PORTIONER

1 lök, skivad
2 vitlöksklyftor, skivade
1 citrongräs, halverat och lätt krossat
1–2 tsk sambal oelek
1 msk hackad färsk ingefära
2 msk olivolja
1 msk ostronsås
1 liter skaldjurs- eller grönsaksbuljong
1 fänkål, fint strimlad
2 morötter, fint strimlade
1 dl fint strimlade skärbönor eller sockerärtor
salt
lite pressad citron
300 g skalade räkor
1/2 dl grovhackad thaibasilika eller koriander

Fräs lök, vitlök, citrongräs, sambal oelek och ingefära utan att de får färg i olja i en kastrull. Tillsätt ostronsås och buljong. Låt sjuda i 15 minuter.

Lägg grönsakerna i buljongen och låt koka upp. Smaksätt med salt och lite citronsaft. Lägg i räkorna, strö över örter och servera direkt.

Recept: Ingela Persson

Tips fänkål

Fänkål

Fänkål finns i en kryddvariant där det främst är de torkade fröna som används. De dilliknande bladen får ibland...