Meny

Snabb tomat- & fänkålspaj

1 STOR ELLER 4 SMÅ

1 stort eller 4 små pajskal, frysta
1 fänkål
1 gul lök
2 msk olivolja
salt och peppar
1/2 dl basilika, strimlad
3 tomater, skivade
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
4 ägg
ca 100 g västerbottensost

Sätt ugnen på 175°C

Tina pajskalen och nagga dem lätt med en gaffel. Förgrädda i ugnen i några minuter tills de får lite färg.

Ansa fänkålen och skala löken, skär dem i tunna skivor. Fräs i oljan i en stekpanna ett par minuter, tills de mjuknar något, men utan att de får färg. Salta, peppra och vänd ner basilika. Lägg grönsaksfräset i pajskalet. Fördela tomatskivorna över.

Vispa ihop grädde, mjölk och ägg i en skål. Smaksätt med salt och peppar. Häll blandningen över fyllningen i pajskalet. Strö över osten.

Grädda pajen i ugnen tills den har fått fin färg, ca 30 minuter. Bjud med exempelvis räkor, rimmad lax eller kallskuret kött.

Tips fänkål & tomat

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...