Meny

Gratinerad tomat med blomkål och mandel

2 PORTIONER

4 tomater
1 1/2 dl grovt riven blomkål
1/2 lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1/2 dl grovt riven vällagrad ost, t ex parmesan- eller västerbottensost
2 msk flagad mandel
1 msk olivolja
2 msk hackad dill, persilja eller basilika
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°.

Skär bort toppen på tomaterna och gröp ur tomatköttet. Spara det i frysen och använd till tomatsoppa eller köttfärssås senare. Lägg tomaterna på en plåt eller i en ugnssäker form.

Rör ihop övriga ingredienser i en skål. Smaksätt med salt och peppar.

Fyll tomaterna med blandningen och gratinera i ugnen tills tomaterna har mjuknat och fått fin färg, 10–15 minuter. Gott som tillbehör till fisk, kyckling eller sallad.

Tips blomkål & tomat

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...