Lammfärs med blomkål & lök
4–6 PORTIONER
2 lökar, fint tärnade
2 vitlöksklyftor
500 g lammfärs
2 msk olivolja
2 msk garam masala
1–2 dl vatten
3 dl riven blomkål
salt och peppar
25 g smör
1 nypa riven färsk gurkmeja
½ dl hackad persilja
Stek löken i oljan i en vid kastrull, riv i vitlöken och låt färsen steka med. Strö i garam masala och låt steka ett par minuter.
Tillsätt vatten, koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter. Rör i blomkålen och smaka av med salt och peppar.
Lägg i smör och gurkmeja och låt puttra en minut. Strö över persilja.
Servera gärna med naanbröd, potatis eller något matgryn.
168 recept med Blomkål & Gul lök
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Blomkålsmos
- Karamelliserad gul lök
- Blomkål- & potatismos
- Aloo gobi med grönkål
- Stuvad blomkål med senap & spenat
- Blomkål med grön curry & äpple
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Mangold med tomatsallad & kapris
- Zucchinisallad med oregano & ättika
- Tomatsalsa med zucchini & koriander
- Zucchini med kokos & basilika
- Gratinerad tomat, zucchini & pasta
- Broccoli- & potatissoppa med mangold
- Blomkål i kokosmjölk med zucchinisallad
- Currystekt blomkål med ris & cashewnötter
- Blomkålscrème med pasta & salvia
- Croissant med krämiga champinjoner & lagrad ost
- Helbakad blomkål med curry
- Mangold- & lökpaj
- Picklad blomkål med krondill & senapsfrö
- Lökcrème med timjan
- Blomkål & krossad potatis
- Picklad västeråsgurka med lime & svartpeppar
- Fänkål med krondill & tomat
- Gröna grillspett med soja & sesam
- Tomat- & gurksallad
- Rotpersilja, äpple & grädde
- Christians tomat- & zucchinipaket
- Pasta Alfredo med blomkål & cashewnötter
- Blomkålsris med purjo & zucchini
- Tomatsallad med mild lök & grov senap
- Lökpaj med mangold
- Blomkålscrème med miso & brynt smör
- Tomatsallad med grön parmesanmajonnäs
- Blomkålsris med zucchini & citron
- Kryddpicklad blomkål
- Snabb kokoscurry med jordärtskocka
- Rödbetsbiffar med svarta bönor & valnötter
- Grön wok med pak choy
- Blomkål i citrongrädde med kavringssmul & rom
- Lökpaj med mangold
- Savojkål med äpple & senapsgrädde
- Tomatsalsa med bönor & zucchini
- Palsternackssoppa med äpple & potatis
- Risone med broccoli & spenat
- Bönsallad med tomat & zucchini
- Broccoli, nudlar & ägg
- Smörslungad morot med äpple & lök
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Helbakad blomkål med krondill & gräddfil
- Mangold, bönor & stekt ägg
- Tomatsallad med senapspicklad lök
- Senapspicklad lök
- Friterad lök
- Lök- & kaprisvinägrett
- Ugnsbakad lök med äpple & timjan
- Tomatsoppa med morot & kikärter
- Rostad blomkål & aubergine i pitabröd
- Potatisgratäng med tomat
- Kålrabbi med babyspenat & valnötsdressing
- Thaicurry med broccoli
- Mustig kålsoppa med lök
- Fylld portabello med paprika & bulgur
- Vitkålssallad med bönor & morot
- Kinakål med brynt smör & soja
- Indisk linsgryta med blomkål & tomater
- Purjo- och blomkålssoppa
- Rostad blomkål & broccoli med tahinisås
- Dinkelcrêpes med svamp & örter
- Grönpepparsmör
- Ugnsstekt lök med vitt vin och smör
- Ugnsstekt blomkål med aubergine och tapenade
- Riven blomkål med mangold och apelsin
- Tomatsallad med riven blomkål och oliver
- Ugnsstekt sötpotatis med blomkål och gräddfil
- Rostad blomkålssoppa
- Gratinerad tomat med blomkål och mandel
- Blomkål och pak choy med hoisinsås
- Knippad färsk lök med persilja och citron
- Blomkålssallad med hasselnötter
- Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
- Ugnsstekt lök med äpple
- Tsukemono på blomkål eller broccoli
- Svartrot med äpple och smålök
- Rödvinskokta lökar med jordärtskocka
- Rostad blomkålssoppa med cheddarost
- Rostad blomkål, tomater och bataviasallat
- Potatissallad med blomkål
- Picklad blomkål
- Peters russinlökar
- Paprika-, tomat- och lökkompott
- Mjölksyrad lök med dill och äpple
- Blomkålscappuchino
- Blomkålssoppa med örter och äggmacka
- Lökmarmelad
- Lökchutney med apelsin och chili
- Lök- och äppelragu
- Lök- och tomatcurry
- Krämig blomkålssallad
- Isad lök- och kålsoppa
- Bakad blomkål med citronsmörsås
- Grönsaksfyllda lökdolmar
- Grundrecept risotto
- Grillad lök i folie
- Fyllda lökar med getost och basilika
- Friterade lökringar
- Friterad lök
- Couscoussallad med blomkål och mandel
- Blomkålssoppa med mycket smak
- Blomkålssoppa med curry och ingefära
- Blomkålssoppa
- Blomkålspuré
- Blomkåls- och potatisstomp
- Blomkåls- och potatissallad
- Blomkål med tomat och kummin
- Blomkål med rabarber och dill
- Blomkål masala
- Bebisens blomkål
- Blomkålssallad med linser och äpple
- Honungsrostad lök med ingefära
- Stuvad blomkål med purjolök och dill
- Aloo gobi
- Löksoppa med varma ostmackor
- Lök- och citronmarmelad
- Ingelas blomkålssoppa
- Blomkål med saffran, pinjenötter och russin
- Ljummen blomkål med kapris och purjolök
- Friterade blomkålsbuketter
Fisk
- Ugnsbakad torsk med dill & ansjovis
- Musslor, fänkål & grädde
- Mangold med sardellsmör & lök
- Tonfiskröra med zucchini
- Currygratinerad torsk med blomkål
- Halstrad lax med asiatisk coleslaw
- Ugnsstekt torsk med blomkål och tomat
- Gräddig fiskgryta med blomkål och dill
- Gratinerad fisk med blomkål och tomat
- Blomkålscrème med kallrökt lax
Kött
- Pasta med zucchini & salsiccia
- Grillspett med palsternacka och korv
- Gräddig färspanna med vitkål & persilja
- Hel kyckling med paprika & mandel
- Ugnspannkaka med champinjoner & bacon
- Morotssoppa med timjan & isterband
- Viltfärs med syrad grädde och jordärtskocka
- Lammfärs med blomkål & lök
- Stekt fläsk med löksås
- Oxmärg med blomkål, russin och fläderkapris
- Blomkålssoppa med blekselleri och chorizo
- Smördegsflarn med lök och rökt sidfläsk

Gul lök
Lök har sitt ursprung i sydvästra Asien. Den har odlats så länge som 5 000 år och har i alla år utgjort en viktig...