Meny

Fyllda lökar med getost och basilika

4 portioner

4 gula lökar eller rödlökar
1 dl vitt vin
3 dl grönsaksbuljong
200 g getost, smulad
1 vitlöksklyfta, riven
1 dl hackad basilika
2 msk olivolja
1 skiva surdegsbröd
salt och peppar

Skala lökarna och skär bort roten. Koka upp vin och buljong i en kastrull. Lägg i lökarna och låt sjuda mjuka i 15–20 minuter. Ta upp dem, låt rinna av och svalna. Spara buljongen.

Sätt ugnen på 200°.

Håll varje lök i handen och skär ett snitt från toppen till botten så att du kan plocka bort ett löklager i taget. Lägg på en ugnsplåt.

Blanda getost, vitlök, basilika och 1 msk olivolja. Rosta brödet knaprigt och hacka fint. Blanda med getosten och smaksätt med salt och peppar. Lägg en sked fyllning på varje lök­blad, rulla ihop som en dolme och lägg i en ugnsform med skarven ner. Slå på lite buljong i botten. Ringla över den sista olivoljan och baka i ugnen tills löken fått färg, ca 10 minuter.

Recept: Ingela Persson

Tips gul lök & rödlök

Grönt

Rödlök

Rödlöken har mildare smak än sitt gula syskon, och kan därför användas rå i en helt annan utsträckning. Men den...