Fyllda lökar med getost och basilika
4 portioner
4 gula lökar eller rödlökar
1 dl vitt vin
3 dl grönsaksbuljong
200 g getost, smulad
1 vitlöksklyfta, riven
1 dl hackad basilika
2 msk olivolja
1 skiva surdegsbröd
salt och peppar
Skala lökarna och skär bort roten. Koka upp vin och buljong i en kastrull. Lägg i lökarna och låt sjuda mjuka i 15–20 minuter. Ta upp dem, låt rinna av och svalna. Spara buljongen.
Sätt ugnen på 200°.
Håll varje lök i handen och skär ett snitt från toppen till botten så att du kan plocka bort ett löklager i taget. Lägg på en ugnsplåt.
Blanda getost, vitlök, basilika och 1 msk olivolja. Rosta brödet knaprigt och hacka fint. Blanda med getosten och smaksätt med salt och peppar. Lägg en sked fyllning på varje lökblad, rulla ihop som en dolme och lägg i en ugnsform med skarven ner. Slå på lite buljong i botten. Ringla över den sista olivoljan och baka i ugnen tills löken fått färg, ca 10 minuter.
143 recept med Gul lök & Rödlök
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Karamelliserad gul lök
- Bakad sötpotatis med karamelliserad lök
- Guacamole med tortillachips
- Picklad rödlök med citrusfrukt
- Rödkål- & kålrabbisallad
- Rostad tomat- & vitlökssoppa
- Avokadoröra till tacos
- Dillpicklad rödlök
- Shirazi – persisk sallad
- Snabbpicklad rödlök
- Rödlöksdipp
- Vegansk Shakshuka
- Grönkålssallad med svarta bönor & chili
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Mangold med tomatsallad & kapris
- Zucchinisallad med oregano & ättika
- Gurksallad med grape & mynta
- Tomatsalsa med zucchini & koriander
- Zucchini med kokos & basilika
- Gratinerad tomat, zucchini & pasta
- Broccoli- & potatissoppa med mangold
- Coleslaw med äpple & lök
- Croissant med krämiga champinjoner & lagrad ost
- Mangold- & lökpaj
- Lökcrème med timjan
- Wraps med brytbönor & ägg
- Picklad västeråsgurka med lime & svartpeppar
- Fänkål med krondill & tomat
- Gräddig sås till sillen
- Gröna grillspett med soja & sesam
- Tomat- & gurksallad
- Rotpersilja, äpple & grädde
- Christians tomat- & zucchinipaket
- Sallad med skärbönor
- Tomatsallad med mild lök & grov senap
- Lökpaj med mangold
- Tomatsallad med grön parmesanmajonnäs
- Tomatsallad med senap & dragon
- Lins- & morotssallad
- Snabb kokoscurry med jordärtskocka
- Rödbetsbiffar med svarta bönor & valnötter
- Grön wok med pak choy
- Picklad rödlök
- Lökpaj med mangold
- Savojkål med äpple & senapsgrädde
- Tomatsalsa med bönor & zucchini
- Palsternackssoppa med äpple & potatis
- Risone med broccoli & spenat
- Bönsallad med tomat & zucchini
- Broccoli, nudlar & ägg
- Smörslungad morot med äpple & lök
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Mangold, bönor & stekt ägg
- Tomatsallad med senapspicklad lök
- Senapspicklad lök
- Tomatsallad med dillolja
- Friterad lök
- Citronbakad rödlök
- Lök- & kaprisvinägrett
- Ugnsbakad lök med äpple & timjan
- Tomatsoppa med morot & kikärter
- Potatisgratäng med tomat
- Kålrabbi med babyspenat & valnötsdressing
- Thaicurry med broccoli
- Mustig kålsoppa med lök
- Fylld portabello med paprika & bulgur
- Karamelliserad rödlök
- Gurksallad med rödlök & mango chutney
- Bakad kålrot med senapssmör & persilja
- Vitkålssallad med bönor & morot
- Kinakål med brynt smör & soja
- Dinkelcrêpes med svamp & örter
- Grönpepparsmör
- Ugnsstekt lök med vitt vin och smör
- Knippad färsk lök med persilja och citron
- Vinägerpicklad rödlök
- Vitlöksstekt potatis med rödlök
- Ugnsstekt rödlök och tomat
- Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
- Ugnsstekt lök med äpple
- Syltad rödlök
- Svartrot med äpple och smålök
- Skärbönor i rödlöksvinägrett
- Saltbakad rödlök med rucola och balsamvinäger
- Sallad med dinkel och färsk rödlök
- Rödvinskokta lökar med jordärtskocka
- Rödlökssallad med tomat och skärbönor
- Rostad palsternacka med spenat och syrad rödlök
- Peters russinlökar
- Penne med rödlök, tomat och oliver
- Paprika-, tomat- och lökkompott
- Mjölksyrad lök med dill och äpple
- Löksallad
- Lökmarmelad
- Lökchutney med apelsin och chili
- Lök- och äppelragu
- Lök- och tomatcurry
- Kornsallad med bakad och syltad rödlök med brynt smör
- Isad lök- och kålsoppa
- Grönsaksfyllda lökdolmar
- Grundrecept risotto
- Grillad lök i folie
- Fyllda lökar med getost och basilika
- Friterade lökringar
- Friterad lök
- Dinkelsallad med rödlöksvinägrett och ugnsstekta rödbetor
- Honungsrostad lök med ingefära
- Löksoppa med varma ostmackor
- Lök- och citronmarmelad
- Rödlökssallad
Kött
- Pasta med zucchini & salsiccia
- Grillspett med palsternacka och korv
- Gräddig färspanna med vitkål & persilja
- Hel kyckling med paprika & mandel
- Ugnspannkaka med champinjoner & bacon
- Morotssoppa med timjan & isterband
- Viltfärs med syrad grädde och jordärtskocka
- Äppelfräs med fläsk och lök
- Lammfärs med blomkål & lök
- Stekt fläsk med löksås
- Smördegsflarn med lök och rökt sidfläsk
Rödlök
Rödlöken har mildare smak än sitt gula syskon, och kan därför användas rå i en helt annan utsträckning. Men den...