Syltad rödlök
1 SATS
300 g rödlök
LAG:
2 dl sherryvinäger
2 dl vatten
1 msk honung
2 lagerblad
10 svartpepparkorn, krossade
Koka upp lagen och låt svalna.
Skala löken, skär ur rotstocken och skär varje lök i 8 klyftor. Doppa dem i kokande saltat vatten i 30 sekunder. Kyl i isvatten och låt rinna av. Lägg klyftorna i lagen och låt marinera i minst 2 timmar.
Löken är hållbar i kylen ca 1 månad och är god att servera tillsammans med rostade grönsaker, kokt kål, stekt eller rökt fisk. Det fungerar med det mesta undantaget lufttorkade charkuterier.
36 recept med Rödlök
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Wraps med brytbönor & ägg
- Gräddig sås till sillen
- Sallad med skärbönor
- Tomatsallad med senap & dragon
- Lins- & morotssallad
- Picklad rödlök
- Tomatsallad med dillolja
- Citronbakad rödlök
- Karamelliserad rödlök
- Gurksallad med rödlök & mango chutney
- Bakad kålrot med senapssmör & persilja
- Knippad färsk lök med persilja och citron
- Vinägerpicklad rödlök
- Vitlöksstekt potatis med rödlök
- Ugnsstekt rödlök och tomat
- Syltad rödlök
- Skärbönor i rödlöksvinägrett
- Saltbakad rödlök med rucola och balsamvinäger
- Sallad med dinkel och färsk rödlök
- Rödlökssallad med tomat och skärbönor
- Rostad palsternacka med spenat och syrad rödlök
- Penne med rödlök, tomat och oliver
- Löksallad
- Lökmarmelad
- Kornsallad med bakad och syltad rödlök med brynt smör
- Grillad lök i folie
- Fyllda lökar med getost och basilika
- Dinkelsallad med rödlöksvinägrett och ugnsstekta rödbetor
- Rödlökssallad
Lite annat
Rödlök
Rödlöken har mildare smak än sitt gula syskon, och kan därför användas rå i en helt annan utsträckning. Men den...