Meny

Dinkelsallad med rödlöksvinägrett och ugnsstekta rödbetor

4 PORTIONER

5 dl hel dinkel
1 liter vatten
havssalt

ROSTADE RÖDBETOR:
500 g färska rödbetor
4 msk olivolja
havssalt

RÖDLÖKSVINÄGRETT:
2 mellanstora rödlökar
1 msk äppelcidervinäger eller balsamvinäger
2 msk vatten
1/2 dl rapsolja
1 tsk havssalt
nymalen svartpeppar

TILL SERVERING:
smulad getost

Sätt ugnen på 175°.

Skölj dinkelkornen noga. Koka dem i det saltade vattnet i 45 minuter tills de är mjuka men inte spruckna.

Skala och klyfta rödbetorna. Vänd runt dem i olivolja så att oljan når alla sidorna av rödbetsklyftorna. Strö över salt och stek i ugnen i 30–40 minuter, beroende på hur tjocka klyftor du har skurit. Känn med provsticka. Låt inte rödbetorna bli för mjuka, de ska ha tuggmotstånd.

Skala och klyfta rödlökarna. Låt dem svettas i lite olja i en stekpanna tills de är mjuka. Mixa den varma rödlöken med äppelcidervinäger, vatten och rapsolja. Smaksätt med havssalt och svartpeppar.

Blanda den varma dinkeln med den ljumma rödlöksvinägretten. Servera med rödbetor och getost.

Recept: Carola Magnusson

Tips rödbeta & rödlök

Grönt

Rödlök

Rödlöken har mildare smak än sitt gula syskon, och kan därför användas rå i en helt annan utsträckning. Men den...