Dinkelsallad med rödlöksvinägrett och ugnsstekta rödbetor
4 PORTIONER
5 dl hel dinkel
1 liter vatten
havssalt
ROSTADE RÖDBETOR:
500 g färska rödbetor
4 msk olivolja
havssalt
RÖDLÖKSVINÄGRETT:
2 mellanstora rödlökar
1 msk äppelcidervinäger eller balsamvinäger
2 msk vatten
1/2 dl rapsolja
1 tsk havssalt
nymalen svartpeppar
TILL SERVERING:
smulad getost
Sätt ugnen på 175°.
Skölj dinkelkornen noga. Koka dem i det saltade vattnet i 45 minuter tills de är mjuka men inte spruckna.
Skala och klyfta rödbetorna. Vänd runt dem i olivolja så att oljan når alla sidorna av rödbetsklyftorna. Strö över salt och stek i ugnen i 30–40 minuter, beroende på hur tjocka klyftor du har skurit. Känn med provsticka. Låt inte rödbetorna bli för mjuka, de ska ha tuggmotstånd.
Skala och klyfta rödlökarna. Låt dem svettas i lite olja i en stekpanna tills de är mjuka. Mixa den varma rödlöken med äppelcidervinäger, vatten och rapsolja. Smaksätt med havssalt och svartpeppar.
Blanda den varma dinkeln med den ljumma rödlöksvinägretten. Servera med rödbetor och getost.
142 recept med Rödbeta & Rödlök
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Ugnsbakad beta med svamp- och baconfräs
- Rödbetsbiffar med chili
- Rödbetssoppa
- Sallad på beta och apelsin
- Rårakor på rödbeta och jordärtskocka
- Mangold med ugnsstekta rödbetor
- Rödbetshummus
- Rödbetssoppa
- Grönsakssoppa med sötpotatis och rödbetor
- Färsbiffar med betor eller morötter
- Bakad sötpotatis med karamelliserad lök
- Guacamole med tortillachips
- Picklad rödlök med citrusfrukt
- Rödbetssaft med blodapelsin
- Rödbetssallad
- Rödkål- & kålrabbisallad
- Rostad tomat- & vitlökssoppa
- Rödbetsplättar
- Avokadoröra till tacos
- Dillpicklad rödlök
- Rödbetssallad med apelsin
- Rödbetssoppa med smörgåskrasse
- Shirazi – persisk sallad
- Hummus på rödbetor
- Snabbpicklad rödlök
- Rödlöksdipp
- Vegansk Shakshuka
- Grönkålssallad med svarta bönor & chili
- Gurksallad med grape & mynta
- Coleslaw med betor & pecorino
- Coleslaw med äpple & lök
- Vitlöksstekt svamp med rödbetor & halloumi
- Wraps med brytbönor & ägg
- Gräddig sås till sillen
- Sallad med skärbönor
- Fruktig rödbetsjuice med sting
- Tomatsallad med senap & dragon
- Mangold & rödbeta med krispigt bovete
- Lins- & morotssallad
- Picklad rödlök
- Kalljästa rödbetsfrallor
- Rödbetstartar med tofu & senap
- Tomatsallad med dillolja
- Citronbakad rödlök
- Rödbetor och sallad i dillsmör
- Rödbetor med sesam & pumpakärnor
- Gratinerade rödbetor med getost & brödkrisp
- Karamelliserad rödlök
- Gurksallad med rödlök & mango chutney
- Bakad kålrot med senapssmör & persilja
- Picklade polkabetor
- Rödbetssoppa med färskost och smörgåskrasse
- Knippad färsk lök med persilja och citron
- Rödbetscrème med cashewnötter
- Vinägerpicklad rödlök
- Vitlöksstekt potatis med rödlök
- Ugnsstekt rödlök och tomat
- Toms rödbetssoppa
- Tareqs rödbetssoppa
- Syltad rödlök
- Stekta rödbetor med pak choy
- Smördegsöverbakade rödbetor
- Skärbönor i rödlöksvinägrett
- Saltbakade rödbetor med äpple, hasselnötter och brynt smör
- Saltbakad rödlök med rucola och balsamvinäger
- Sallad med dinkel och färsk rödlök
- Sallad med betor och skärbönor
- Rödlökssallad med tomat och skärbönor
- Rödbetssoppa
- Rödbetssallad med äpple och balsamvinäger
- Rödbetssallad med spenat- eller grönkålssallad
- Rödbetssallad med purjolök och dill
- Rödbetsrösti med balsamvinäger och rucola
- Rödbetsremoulade med kapris
- Rödbetsremoulade
- Rödbetscarpaccio med balsamvinägrett
- Rödbetsbuljong med getostmacka
- Rödbetor med romansallat och vitlök
- Rödbetor med mejram- och balsamvinägrett
- Rödbetor med getostcrème
- Råstekt potatis med rödbetor
- Rårakor med rödbetor och getost
- Råmarinerade rödbetor
- Rostade rödbetor med basilika och balsamvinäger
- Rostad palsternacka med spenat och syrad rödlök
- Peters kalla borsjtj
- Penne med rödlök, tomat och oliver
- Mozzarellagratinerade rödbetor
- Marinerade rödbetor
- Löksallad
- Lökmarmelad
- Kornsallad med bakad och syltad rödlök med brynt smör
- Koriandermarinerade rödbetor
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Ingelas inlagda rödbetor
- Indiska rödbetor med kokos
- Honungsstekta rödbetor med pepparrotscrème
- Honungsmarinerade betor med grönmögelost
- Gulbetssoppa med räkor
- Grillad lök i folie
- Fyllda lökar med getost och basilika
- Frasiga rödbetor med getost
- Elias snabbpicklade rödbetor
- Sallad med marinerade rödbetor
- Dinkelsallad med rödlöksvinägrett och ugnsstekta rödbetor
- Carpaccio på långa rödbetor med krassecrème
- Bästa rödbetsröran
- Betor med spenat och citronvinägrett
- Betor med pistaschnötter och fetaost
- Rödbets- och rucolasallad
- Rödbetssoppa med fetaost
- Rödbetstzatziki
- Rödlökssallad
Kött
- Riviga biffar med morot eller betor
- Äppelfräs med fläsk och lök
- Lammfärsbiffar med rödbetor & rosmarin
- Sallad med rödbetor, stekt fläsk och parmesan
- Sallad med betor, getostcrème och citronolja
- Rödbetor med fetaost och bacon
- Linsragu med betor och rökt sidfläsk
- Lammfärsbiffar med gulbetor och rosmarin
- Kokta rödbetor med getost och merguez
- Gulbetsgratäng med bacon
- Brända rödbetor med radicchio och lök
Rödlök
Rödlöken har mildare smak än sitt gula syskon, och kan därför användas rå i en helt annan utsträckning. Men den...