Meny

Tareqs rödbetssoppa

4–6 PORTIONER

300 g rödbetor
1 gul lök
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 liten stark chilifrukt, hackad
1 msk fint hackad färsk timjan
3 msk olivolja
1 1/2 liter buljong, grönsaks- eller kyckling
saft av 1 citron
salt och peppar

TILL SERVERING:
vitt surdegsbröd, olivolja, vitlök, pumpakärnor, crème fraiche

Skala och skär rödbetor, lök och vitlök i mindre bitar. Fräs tillsammans med chili och fint hackad timjan i olivolja i en kastrull tills löken blivit genomskinlig. Tillsätt buljong och citronsaft. Koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa slätt. Salta och peppra efter smak.

Skär brödet i grova tärningar och stek knapriga i olivolja tillsammans med vitlöksklyftorna som du skalar och halverar. Tillsätt pumpakärnorna och fräs ytterligare 15 sekunder.

Servera soppan med det knaperstekta brödet, pumpakärnor och crème fraiche.

Recept: Tareq Taylor

Tips rödbeta

Grönt

Rödbeta

Rödbetan kommer ur mangolden som kommer ur strandbetan. Den fanns under 200-talet e.Kr. i Italien som vit och röd...