Meny

Sallad med betor och skärbönor

4 PORTIONER

2 kokta röd-, gul-, polka eller vitbetor
200 g skärbönor
1/2 dl tunt skivad purjolök
1/2 dl grovt hackade mandlar
salt och peppar
(getost)

VINÄGRETT:
2 msk olivolja
2 msk färskpressad apelsin
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk honung
2 msk hackad persilja

Skala betorna, skär i klyftor och lägg i en skål.

Skär bönorna i 2 cm stora bitar. Koka nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten i en kastrull, 3–5 minuter. Häll av vattnet, låt rinna av och lägg i rödbets­skålen. Tillsätt purjolök och mandel.

Vispa ihop ingredienserna till vinä­gretten och vänd ner i skålen. Smak­­sätt med salt och peppar.

Gott med smulad getost ovanpå.

Recept: Ingela Persson

Tips rödbeta

Grönt

Rödbeta

Rödbetan kommer ur mangolden som kommer ur strandbetan. Den fanns under 200-talet e.Kr. i Italien som vit och röd...