Meny

Bästa rödbetsröran

1 SATS

ca 500 g rödbetor
2 vitlöksklyftor
1 chilifrukt, strimlad (eller torkad chili)
2 tsk korianderfrön
2 tsk spiskummin
2 tsk senapsfrön
1 bit kanelstång, krossad
salt och svartpeppar
1 msk rödvins- eller balsamvinäger
ca 1 dl tjock yoghurt
2 dl strimlad färsk koriander
2 dl strimlad färsk mynta

Koka rödbetorna riktigt mjuka i saltat vatten i en kastrull, ca 40 minuter. Skala och skär dem i bitar. Mixa tillsammans med vitlök och chili i en matberedare eller med en stavmixer.

Rosta korianderfrö, spiskummin, senapsfrö och kanel i en stekpanna tills de börjar dofta, det tar några minuter. Mortla kryddorna fint och blanda med rödbetorna. Smaksätt med salt och peppar.

Tillsätt vinäger och yoghurt lite i taget, mixa slätt. Rör i koriander och mynta.

Gott på rostat bröd som aptitretare, till en köttbit, till falaffel, halloumi, fetaost med pitabröd, fisk, med mera.

Recept: Tina Hellberg

Tips rödbeta

Grönt

Rödbeta

Rödbetan kommer ur mangolden som kommer ur strandbetan. Den fanns under 200-talet e.Kr. i Italien som vit och röd...