Ugnsbakad beta med svamp- och baconfräs
4 portioner
400 g rödbeta
1 gul lök
1 ask svamp
1 pkt bacon
1 tsk timjan
2 msk japansk soja
1 msk balsamvinäger
Sätt ugnen på 150 grader.
Tvätta rödbetorna och gnid in dem med olja och salt. Rosta i ugnen 1-2 timmar beroende på storlek, stick med jämna mellanrum för att kontrollera om kärnan mjuknat. När betorna är klara ta ut och låt svalna.
Skala och finhacka lök, dela ned svampen och tärna baconet. Börja med att fräsa baconet krispigt, tillsätt svampen och löken, en klick smör och timjan. När smöret är brynt och allt fått fin färg, avsluta med att hälla över sojan.
Skala betan och skiva i skivor. Sprid ut på ett fat, stänk lite balsamvinäger och flingsalt över, toppa sedan med svampfräset. Passar bra tillsammans med vitlöksmajonnäsen nedan och eventuellt ett stekt ägg eller kyckling om man vill göra det matigare.
Recept: Frida Sandberg
120 recept med Rödbeta & Svamp
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Rostade rödbetor med timjan och valnötter
- Rödbetsbiffar
- Rödbetssallad med apelsin
- Rödbetssoppa med kryddnejlika
- Friterad lök och svamp
- Ugnsbakad beta med svamp- och baconfräs
- Rödbetsbiffar med chili
- Rödbetssoppa
- Sallad på beta och apelsin
- Svamp- och lök-tarte tatin
- Rårakor på rödbeta och jordärtskocka
- Mangold med ugnsstekta rödbetor
- Rödbetshummus
- Rödbetssoppa
- Svamppaj med lök och lagrad ost
- Grönsakssoppa med sötpotatis och rödbetor
- Vitlöksstekt svamp med betor och mangold
- Färsbiffar med betor eller morötter
- Rödbetssaft med blodapelsin
- Rödbetssallad
- Pankofriterad svamp & palsternacka
- Rödbetsplättar
- Rödbetssallad med apelsin
- Svamp & zucchinnipanna med grönpeppar
- Rödbetssoppa med smörgåskrasse
- Hummus på rödbetor
- Brysselkålstopp med parmesan
- Coleslaw med betor & pecorino
- Vitlöksstekt svamp med rödbetor & halloumi
- Fruktig rödbetsjuice med sting
- Mangold & rödbeta med krispigt bovete
- Kalljästa rödbetsfrallor
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Rödbetstartar med tofu & senap
- Rödbetor och sallad i dillsmör
- Rödbetor med sesam & pumpakärnor
- Gratinerade rödbetor med getost & brödkrisp
- Fylld portabello med paprika & bulgur
- Brunchmacka med portabello & ägg
- Ugnsbakad portabello med rosmarin & tomat
- Parmesangratinerad aubergine & svamp
- Picklade polkabetor
- Dinkelcrêpes med svamp & örter
- Rödbetssoppa med färskost och smörgåskrasse
- Sojamarinerad svamp
- Rödbetscrème med cashewnötter
- Toms rödbetssoppa
- Tareqs rödbetssoppa
- Stekta rödbetor med pak choy
- Smördegsöverbakade rödbetor
- Saltbakade rödbetor med äpple, hasselnötter och brynt smör
- Sallad med betor och skärbönor
- Rödbetssoppa
- Rödbetssallad med äpple och balsamvinäger
- Rödbetssallad med spenat- eller grönkålssallad
- Rödbetssallad med purjolök och dill
- Rödbetsrösti med balsamvinäger och rucola
- Rödbetsremoulade med kapris
- Rödbetsremoulade
- Rödbetscarpaccio med balsamvinägrett
- Rödbetsbuljong med getostmacka
- Rödbetor med romansallat och vitlök
- Rödbetor med mejram- och balsamvinägrett
- Rödbetor med getostcrème
- Råstekt potatis med rödbetor
- Rårakor med rödbetor och getost
- Råmarinerade rödbetor
- Rostade rödbetor med basilika och balsamvinäger
- Peters kalla borsjtj
- Mozzarellagratinerade rödbetor
- Marinerade rödbetor
- Koriandermarinerade rödbetor
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Ingelas inlagda rödbetor
- Indiska rödbetor med kokos
- Honungsstekta rödbetor med pepparrotscrème
- Honungsmarinerade betor med grönmögelost
- Gulbetssoppa med räkor
- Frasiga rödbetor med getost
- Elias snabbpicklade rödbetor
- Sallad med marinerade rödbetor
- Dinkelsallad med rödlöksvinägrett och ugnsstekta rödbetor
- Carpaccio på långa rödbetor med krassecrème
- Bästa rödbetsröran
- Betor med spenat och citronvinägrett
- Betor med pistaschnötter och fetaost
- Rödbets- och rucolasallad
- Rödbetssoppa med fetaost
- Rödbetstzatziki
Kött
- Kroppkakor med ost och baconfyllning
- Toast med bacon, lök & lagrad ost
- Ugnspannkaka med champinjoner & bacon
- Riviga biffar med morot eller betor
- Lammfärsbiffar med rödbetor & rosmarin
- Svamptoast med bacon & västerbottensost
- Sallad med rödbetor, stekt fläsk och parmesan
- Sallad med betor, getostcrème och citronolja
- Rödbetor med fetaost och bacon
- Linsragu med betor och rökt sidfläsk
- Lammfärsbiffar med gulbetor och rosmarin
- Kokta rödbetor med getost och merguez
- Gulbetsgratäng med bacon
- Brända rödbetor med radicchio och lök

Rödbeta
Rödbetan kommer ur mangolden som kommer ur strandbetan. Den fanns under 200-talet e.Kr. i Italien som vit och röd...