Meny

Ugnsbakad beta med svamp- och baconfräs

4 portioner 

400 g rödbeta
1 gul lök
1 ask svamp
1 pkt bacon
1 tsk timjan
2 msk japansk soja
1 msk balsamvinäger

Sätt ugnen på 150 grader.

Tvätta rödbetorna och gnid in dem med olja och salt. Rosta i ugnen 1-2 timmar beroende på storlek, stick med jämna mellanrum för att kontrollera om kärnan mjuknat. När betorna är klara ta ut och låt svalna.

Skala och finhacka lök, dela ned svampen och tärna baconet. Börja med att fräsa baconet krispigt, tillsätt svampen och löken, en klick smör och timjan. När smöret är brynt och allt fått fin färg, avsluta med att hälla över sojan.

Skala betan och skiva i skivor. Sprid ut på ett fat, stänk lite balsamvinäger och flingsalt över, toppa sedan med svampfräset. Passar bra tillsammans med vitlöksmajonnäsen nedan och eventuellt ett stekt ägg eller kyckling om man vill göra det matigare.

Recept: Frida Sandberg

Tips rödbeta & svamp

Grönt

Rödbeta

Rödbetan kommer ur mangolden som kommer ur strandbetan. Den fanns under 200-talet e.Kr. i Italien som vit och röd...