Meny

Gulbetsgratäng med bacon

4 PORTIONER

1 pkt bacon (ca 140 g), strimlat eller tärnat fläsk
2–4 stora gulbetor
6 stora potatisar, mycket tunt skivade
1 rödlök, tunt skivad
smör
1 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl riven ost
2 msk hackad persilja

Sätt ugnen på 200°.

Stek baconet. Låt rinna av på hushålls­papper.

Koka gulbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Skölj i kallt vatten, skala och skär i skivor. Varva betorna med potatis och lök i en smord ugns­säker form. Salta, peppra och häll över grädde och mjölk. Sätt in mitt i ugnen i 30 minuter.

Ta ut formen, strö över bacon och riven ost. Sätt tillbaka formen i ugnen och grädda tills osten fått fin färg, ca 15 minuter. Strö över hackad persilja.

Recept: Elisabeth Johansson

Tips rödbeta

Grönt

Rödbeta

Rödbetan kommer ur mangolden som kommer ur strandbetan. Den fanns under 200-talet e.Kr. i Italien som vit och röd...