Meny
chard-163105_1920

Mangold & rödbeta med krispigt bovete

4 PORTIONER

400 g kokta rödbetor
2 stora blad mangold
2 msk olja
salt och peppar
1 dl skivad purjolök
1 msk balsamvinäger
krispigt bovete, nötter eller frön

Dela betorna på längden och stek i olja i en stekpanna. Skiva mangold, stek med betorna ett par minuter, salta och peppra. Vänd ner purjo och vinäger.

Lägg på ett fat och strö över krispigt bovete (se tips nedan), nötter eller frön. Servera med exempelvis keso och rostat rågbröd.

Krispigt bovete: Lägg helt bovete i kallt vatten i ca 5 timmar. Häll av vattnet och låt rinna av väl. Lägg bovetet på en bak-pappersklädd plåt, droppa över lite olja och salt. Rosta i ugnen på 150°C i ca 20 minuter till ett gyllenbrunt strössel. Rör om då och då. Gott som strössel på sallad och olika rätter.

Recept: Ingela Persson

Tips mangold & rödbeta

Grönt

Rödbeta

Rödbetan kommer ur mangolden som kommer ur strandbetan. Den fanns under 200-talet e.Kr. i Italien som vit och röd...