Meny

Lökpaj med mangold

4–8 portioner

1 stor eller 4 små frysta pajskal
100 g mangold
2 lökar, fint skivade
1 klick smör
1 msk olivolja
1 tsk fint rivet citronskal
2 dl riven vällagrad ost
3 dl grädde
3 ägg
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°. Tina pajskalen och nagga dem lätt i botten. Grädda i ugnen 5-10 minuter, tills de är torra och fått lite färg. Sänk värmen till 175°C.

Skär bort stjälken från mangoldbladen. Skiva stjälken och sjud lök och mangoldstjälkar mjuka på svag värme i en klick smör och olja i en stekpanna utan att det får färg. Salta, peppra och riv i citronskal. Strimla mangoldbladen och vänd ner i pannan.

Fördela i pajskalen och toppa med ost. Vispa ihop grädde och ägg, ssmaksätt med salt och peppar. Ställ pajerna på en plåt och fördela stanningen i formarna.

Grädda i 20-30 minuter, tills de känns fasta och gyllenbruna. Gott till en bit gravad eller rökt lax, en skiva skinka eller tomatsallad.

Recept: Ingela Persson

Tips gul lök & mangold

Grönt

Mangold

Mangold är faktiskt en släkting till rödbetan, men bladen jämför sig hellre med spenat och kan också i mångt och...