Meny

Oklassiska kåldolmar

4 portioner 

1 spetskål
1 vitlöksklyfta
1 chili
1 gul lök
1 tsk korianderfrö
1 tsk fänkålsfrö
½ tsk svartpepparkorn
1 msk ingefära färsk och riven eller pulver
1 msk sesamolja
4 msk japansk soja
½ tsk salt
1 limezest
500 g fläskfärs 

Sätt ugnen på 180 grader.

Skala och finhacka vitlök, chili och lök. Rosta koriander och fänkålsfrö och svartpepparkorn i en panna, mortla eller mixa fint. Blanda ihop alla ingredienser med färsen.

Plocka åtta av de yttre, större kål­bladen. Förbered dem genom att snabbt förvälla i en kastrull med kokande saltat vatten. 30 sekunder räcker för att de ska ”slappna av” och bli formbara. Lyft ur och kyl genast ned i kallt vatten. Torka av bladen och skär försiktigt bort den grövsta delen av kålbladets stam i mitten. Fyll bladen med färsen och vik ihop till dolmar.

Lägg dolmarna i en smord ugnsfast form med skarven nedåt. Tillsätt lite vatten i botten. Tillaga i ugnen ca 30 minuter, tills färsen är helt genomstekt.

Servera som middag tillsammans med ris och en dippsås på soja, limejuice och lite sirap.

Recept: Frida Sandberg

Tips gul lök, lime & spetskål

Grönt

Spetskål

Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...