Oklassiska kåldolmar
4 portioner
1 spetskål
1 vitlöksklyfta
1 chili
1 gul lök
1 tsk korianderfrö
1 tsk fänkålsfrö
½ tsk svartpepparkorn
1 msk ingefära färsk och riven eller pulver
1 msk sesamolja
4 msk japansk soja
½ tsk salt
1 limezest
500 g fläskfärs
Sätt ugnen på 180 grader.
Skala och finhacka vitlök, chili och lök. Rosta koriander och fänkålsfrö och svartpepparkorn i en panna, mortla eller mixa fint. Blanda ihop alla ingredienser med färsen.
Plocka åtta av de yttre, större kålbladen. Förbered dem genom att snabbt förvälla i en kastrull med kokande saltat vatten. 30 sekunder räcker för att de ska ”slappna av” och bli formbara. Lyft ur och kyl genast ned i kallt vatten. Torka av bladen och skär försiktigt bort den grövsta delen av kålbladets stam i mitten. Fyll bladen med färsen och vik ihop till dolmar.
Lägg dolmarna i en smord ugnsfast form med skarven nedåt. Tillsätt lite vatten i botten. Tillaga i ugnen ca 30 minuter, tills färsen är helt genomstekt.
Servera som middag tillsammans med ris och en dippsås på soja, limejuice och lite sirap.
Recept: Frida Sandberg
148 recept med Gul lök, Lime & Spetskål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Soppa på jättelök
- Stuvad spetskål
- Oklassiska kåldolmar
- Sötpotatis i ugn med mynta och limedipp
- Svamp- och lök-tarte tatin
- Kryddinlagda grönsaker
- Niinas enkla löksoppa
- Spetskålskrisp
- Grönsakswok med kikärtor och curry
- Karamelliserad gul lök
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Gräddig spetskål med knaprigt bröd
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Mangold med tomatsallad & kapris
- Zucchinisallad med oregano & ättika
- Tomatsalsa med zucchini & koriander
- Zucchini med kokos & basilika
- Gratinerad tomat, zucchini & pasta
- Broccoli- & potatissoppa med mangold
- Croissant med krämiga champinjoner & lagrad ost
- Mangold- & lökpaj
- Lökcrème med timjan
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Rostad spetskål med pepparrot & dill
- Picklad västeråsgurka med lime & svartpeppar
- Fänkål med krondill & tomat
- Gröna grillspett med soja & sesam
- Tomat- & gurksallad
- Rotpersilja, äpple & grädde
- Christians tomat- & zucchinipaket
- Tomatsallad med mild lök & grov senap
- Lökpaj med mangold
- Tomatsallad med grön parmesanmajonnäs
- Snabb kokoscurry med jordärtskocka
- Rödbetsbiffar med svarta bönor & valnötter
- Grön wok med pak choy
- Lökpaj med mangold
- Savojkål med äpple & senapsgrädde
- Tomatsalsa med bönor & zucchini
- Palsternackssoppa med äpple & potatis
- Risone med broccoli & spenat
- Bönsallad med tomat & zucchini
- Broccoli, nudlar & ägg
- Smörslungad morot med äpple & lök
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Mangold, bönor & stekt ägg
- Tomatsallad med senapspicklad lök
- Senapspicklad lök
- Friterad lök
- Lök- & kaprisvinägrett
- Ugnsbakad lök med äpple & timjan
- Tomatsoppa med morot & kikärter
- Potatisgratäng med tomat
- Kålrabbi med babyspenat & valnötsdressing
- Thaicurry med broccoli
- Mustig kålsoppa med lök
- Fylld portabello med paprika & bulgur
- Vitkålssallad med bönor & morot
- Kinakål med brynt smör & soja
- Dinkelcrêpes med svamp & örter
- Citronstekt spetskål med spenat
- Grönpepparsmör
- Spetskål med tomat och dill
- Ugnsstekt lök med vitt vin och smör
- Spetskål med frasig grönkål
- Knippad färsk lök med persilja och citron
- Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
- Ugnsstekt sötpotatis med rökt chili och lime
- Ugnsstekt spetskål med apelsin
- Ugnsstekt lök med äpple
- Svartrot med äpple och smålök
- Spetskål och broccoli med bulgur
- Spetskål med äpple och senap
- Spetskål med hasselnötter
- Spetskål med brynt smör, kapris och dill
- Spetskål i citronette
- Spetskål edamame, rökt tofu och sötsyrlig vinägrett
- Ugnsstekt spetskål med dill
- Sallad med spetskål och rabarber
- Rödvinskokta lökar med jordärtskocka
- Raw coleslaw
- Pico de gallo
- Peters russinlökar
- Paprika-, tomat- och lökkompott
- Mjölksyrad lök med dill och äpple
- Bräserad spetskål med äpplen, must och russin
- Lökmarmelad
- Lökchutney med apelsin och chili
- Lök- och äppelragu
- Lök- och tomatcurry
- Kål med äpple och lök
- Isad lök- och kålsoppa
- Grönsaksfyllda lökdolmar
- Grundrecept risotto
- Grillad lök i folie
- Fyllda lökar med getost och basilika
- Friterade lökringar
- Friterad lök
- Ugnsbakad spetskål med grädde och dill
- Honungsrostad lök med ingefära
- Apelsinbräserad spetskål
- Buljongbräserad spetskål
- Löksoppa med varma ostmackor
- Lök- och citronmarmelad
Fisk
- Ugnsbakad torsk med dill & ansjovis
- Musslor, fänkål & grädde
- Allt på en plåt – bakad lax & spetskål med chilimajo
- Bakad spetskål med sandefjordssås & mandel
- Mangold med sardellsmör & lök
- Tonfiskröra med zucchini
- Currygratinerad torsk med blomkål
- Halstrad lax med asiatisk coleslaw
- Ångad spetskål med brynt smör, matjesill och rabarber
- Vodka- och limegravad strömming
Kött
- Pasta med zucchini & salsiccia
- Grillspett med palsternacka och korv
- Gräddig färspanna med vitkål & persilja
- Hel kyckling med paprika & mandel
- Ugnspannkaka med champinjoner & bacon
- Morotssoppa med timjan & isterband
- Viltfärs med syrad grädde och jordärtskocka
- Lammfärs med blomkål & lök
- Spetskålssallad med sidfläsk och gräslök
- Stekt spetskål med fläsk
- Stekt fläsk med löksås
- Spetskål med parmesanbéchamel och fläsk
- Spetskål med grädde och fläsk
- Lammfärssoppa med kål
- Kålpudding
- Kåldolmar
- Smördegsflarn med lök och rökt sidfläsk
Dryck
Spetskål
Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...